Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

27. 12. 2017. 13:25 >> 22:37
12

JEDNOGLASNO

Odbor predložio razrješenje Đurovića

Administrativni odbor jednoglasno je predložio Skupštini da razriješi Gorana Đurovića funkcije člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zbog konflikta interesa. Đurović je negirao da je u sukobu interesa, ali da je bio u prekršaju koji je ispravio podnošenjem ostavke na mjesto izvršnog direktora u privrednom društvu.

Tokom dvosatnog saslušanja pred Administrativnim odborom, Goran Đurović je saopštio da nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije kada je pored funkcije u Savjetu RTCG-a bio i izvršni direktor privrednog društva.

"Ono što je ovdje suština jeste da to preduzeće ne proizvodi radijski i televizijski program. Zvanična institucija, Agencija za sprečavanje korupcije, utvrdila je ono što je tačno - da nema sukoba interesa. Utvrdili su kršenje zakona, jeste kriv sam. Pošto ja nijesam proizvodnjom salate, lubenice, daće Bog, podredio javnu funkciju privatnom interesu, ovo što vi radite nema smisla", istakao je Đurović.

Đurović tvrdi da ne postoji pravni osnov za njegovo razrješenje, što su članovi Odbora demantovali.

"Vi kao Administrativni odbor ne poštujete zakon i ulazite u proceduru koja nije dozvoljena Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, jer nije dozvoljena, jer je Agencija za sprečavanje korupcije konstatovala da nema kršenja člana 26. Zakona o nacionalnom javnom emiteru, što može da bude jedino osnov za ovakav današnji sastanak", rekao je član Savjeta RTCG.

Članica Odbora, Marta Šćepanović (DPS), kazala je da Đurovićevo tumačenje zakona nije ispravno.

"Vi bi sada, po tom tumačenju, mogli da budete i direktor Falkona i Nature i svega, a Administrativni odbor ne bi mogao da pokrene postupak vašeg razrješenja", ocijenila je Šćepanović.

Miodrag Vuletić (DPS) upitao je Đurovića zašto je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora kompanije Natura, ako tvrdi da ne postoji kršenje Zakona o sprečavanju korupcije.

"Ja sam promijenio svoje ponašanje da bih poštovao zakon, za koji nijesam znao u tom momentu da mi stvara bilo kakvu obavezu", odgovorio je Đurović.

Kako je Đurović kazao, nezakonitim razrješenjem članova Savjeta RTCG, DPS pokušava da od Javnog servisa ponovo napravi partijsku televiziju.

To su članovi Odbora negirali.

"Kada je na ultimativni zahtjev jednog političara, po meni bivšeg, koji je tražio po skraćenom postupku da se smijeni kompletno rukovodstvo RTCG, interesuje me da li ste vi tada digli glas protiv takvog političkog, par ekselans zahtjeva", upitao je predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja.

Đurović je naveo da je Savjet RTCG u decembru 2015, prije priče o pregovorima vlasti i opozicije o Vladi izbornog povjerenja, usvojio Izvještaj o radu u kojem se navodi očekivanje Savjeta da tadašnji generalni direktor Rade Vojvodić izvrši i neophodne kadrovske promjene u TVCG.

"Ja sam ih sve smijenio. I prethodnog generalnog direktora Branka Vojičića i ponosan sam na to, a ne na to što je rekao Ranko Krivokapić ili bilo ko drugi", kazao je Đurović.

Branko Čavor (DPS) je upitao što je to toliko važno i značajno čuvati funkciju člana Savjeta RTCG.

"Poruka koju vi šaljete svima koji će doći u Savjet je da možete da radite sve što hoćete, da brutalno možete da kršite zakon i da razrješavate kako vi smatrate da je politički potrebno, odnosno oportuno za vašu partiju. I to je ono što izaziva moj revolt i ništa više od toga", naglasio je Đurović.

Čavor je kazao to nije njihova poruka, nego da se moraju poštovati zakoni.

Đurović je saopštio da je tokom dva mandata doprinio da na Javnom servisu zaživi istraživačko novinarstvo i da se više prostora u programu da nevladinim organizacijama, manjinskim narodima i osobama sa invaliditetom.

"Prosto stičem utisak da ste ovo sami uradili i da bi trebalo da vam se podigne spomenik", kazala je Marta Šćepanović.

Đurović je odgovorio da je uradio koliko je mogao.

"Zaista, nijesam zaslužio taj spomenik. Mislim da sam uradio što sam mogao da uradim da Javni servis vratim građanima koji ga i finansiraju", rekao je Đurović, koji je izabran za člana Savjeta u junu 2014, kao kandidat nevladinih organizacija.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je 23. decembra zbog konflikta interesa razriješila Nikolu Vukčevića funkcije člana Savjeta RTCG.

Za novog člana Savjeta izabran je Slobodan Pajović, donedavni izvršni direktor “Crnogorske plovidbe” iz Kotora i odbornik DPS-a u Skupštini opštine Bar, koji je zauzeo mjesto koje je upražnjeno ostavkom Ivana Mitrovića.

Prilog Biljane Rovčanin, TVCG:

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније