Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 12. 2017. 13:09 >> 12:53

RADIONICA U IBM-U

Veliki potencijal za uzgoj školjki

U Bokokotorskom zalivu u prethodne tri godine registrovano je 57 jestivih vrsta školjki, što predstavlja veliki potencijal za eksperimentalni uzgoj pojedinih jedinki, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Institut za biologiju mora organizovao je danas radionicu za uzgajivače riba i školjki sa područja Bokokotorskog zaliva. 

Uzgajivači su informisani o istraživanju prirodnih populacija školjki, kao i o potencijalnom uzgoju Jakobove kapice u zalivu.

"Na radionici je predstavljeno istraživanje prirodnih populacija školjaka u zalivu gdje je naveden podatak da je tokom trogodišnjeg monitoringa u zalivu nađeno ukupno 110 nativnih vrsta i četiri invazivne od čega 57 konzumnih što predstavlja veliki potencijal za eksperimentalni uzgoj pojedinih jedinki", navodi se u saopštenju IBM.

Kako su naveli, u zalivu se uzgajaju već dvije vrste: mušulje i kamenice, a još za 10-ak vrsta bi zaliv bio optimalna sredina za uzgoj.

"Predstavljeni su detalji eksperimentalnog uzgoja školjke Jakobova kapica u zalivu, te dalji ciljevi projekta koji obuhvataju nastavak uzgoja ove vrste do dostizanja finalnog stadijuma, odnosno proizvodnje konzumnih jedinki", poručuju iz IBM.

Takođe, na radionici je predstavljeno učešće na IV konferenciji o nacionalnom brendiranju održanoj u Kolašinu, koji je Ministarstvo ekonomije organizovalo u septembru, gdje je Institut za biologiju mora predstavio mušulje i kamenice Boke Kotorske kao potencijalni nacionalni brend naše zemlje.

"Radionica je organizovana u okviru projekta pod nazivom “Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva“. Projekat je prijavljen u okviru grant šeme “Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije" - IPA IV Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012-2013. Projekat je finansiran najvećim dijelom iz fondova Evropske unije uz učešće Crne Gore", saopšteno je iz IBM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније