Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2013. 15:47 >> 15:47
3

INICIJATIVA SKUPŠTINI

MANS zove Stojanovića na saslušanje

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) inicirala je sazivanje skupštinskog Odbora zabezbjednost i odbranu, na kojoj će biti organizovano kontrolno saslušanje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, zbog nezakonitog hapšenja aktivista MANS-a.

 

Iz te NVO je saopšteno da tokom lišenja slobode predstavnici MANS-a nijesu imali mogućnost bilo kakvog djelotvornog pravnog lijeka kojim bi se takva proizvoljna odluka ispitala u najkraćem roku, na način kako to nalažu standardi utvrđeni stavovima Evropskog suda za ljudska prava.

Tvrde i da službenici policije nijesu čak dozvolili ni braniocu uhapšenih da bude sa njima.

“Već je i on skoro sat vremena zadržan na prijavnici, nakon čega ga je primio komandir za javni red i mir gospodin Rondović, koji nije znao da kaže razlog i osnov lišenja slobode ovih lica. On je samo saopštio da nije bio na licu mjesta, da ne zna zbog čega su lišeni slobode i da mora čekati službenu zabilješku policajaca koji su bili na licu mjesta”, saopšteno je iz MANS-a.

Navode i da su službenici policije kontaktirali državnog tužioca tek tri sata nakon hapšenja, “što ukazuje da su aktivisti MANS-a uhapšeni pod sumnjom da su izvršili neko krivično djelo”.

“Kada je od tužioca obaviještena da krivično djelo ne postoji, policija nije pustila na slobodu uhapšene, već je nezakonito hapšenje pokušala pravdati navodnim prekršajima i privođenjem sudiji za prekršaje. Uhapšeni predstavnici MANS-a su tako proveli skoro šest časova u prostorijama policije, a da im za to vrijeme nisu saopšteni razlozi zadržavanja”, saopšteno je iz MANS-a.

Komentarišući izjavu Stojanović nakon hašenja aktivista MANS-a da su službenici policije “postupili u skladu sa zakonom”, u MANS-u navode da je prvi čovjek policije “nedvosmisleno na sebe preuzeo odgovornost za ponašanje policije na dan hapšenja aktivista MANS-a, što dakazuje da je upravo on nalogodavac hapšenja predstavnika MANS-a“.

“Sa tvrdnjama direktora Uprave policije, kao prvog najodgovornijeg čovjeka u ovoj instituciji, ne slaže se Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije, koje je utvr­di­lo da su predstavnici MANS-a li­šeni slo­bo­de bez zakonskog osnova, te da je policija tom prilikom prekoračila službena ovlašćenja. Iz tog razloga, smatramo da je neophodno organizovati kontrolno saslušanje Stojanovića, kao najodgovornijeg lica u ovoj instituciji i pružiti mu priliku da javno iznese razlog zbog kojeg je izvršeno hapšenje aktivista MANS-a”, saopštili su izn MANS-a.

Ako Stojanović, kako su kazali, nije čovjek koji je izdao naredbu za hapšenje aktivista MANS-a, su toj NVO smatraju da mu treba pružiti priliku da i zvanično saopšti ime nalogodavca.

“Naročito ako se radi o ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, partijskom kolegi predsjednika Skupštine kojem je pomenuti performans i bio posvećen“, zaključili su u MANS-u.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније