Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2017. 12:18 >> 11:46

MINISTARSTVO PROSVJETE

Dualno obrazovanje u svim gradovima

Dualno obrazovanje širiće se na sve gradove u Crnoj Gori i sve programe trećeg stepena, saopštio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković povodom početka realizacije dualnog sistema obrazovanja.

Dualno obrazovanje podrazumijeva paralelno učenje i rad kod poslodavca.

Rajković je, govoreći o benefitima ove vrste obrazovanja, rekao da je poslije skoro decencije Vlada stvorila uslove za realizaciju dualnog obrazovanja.

"Došlo je vrijeme da u edukaciju mnogo više uključimo poslodavce i podijelimo odgovornost za kvalitet stručne obuke. Nadam se da ćemo ovaj vid edukacije proširiti na sve škole i sve obrazovne programe trećeg stepena”, rekao je Rajković, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Oni su objasnili da svaki učenik u dualnom sistemu prima mjesečnu naknadu i ima mentora kod poslodavca, ali njegov napredak prati i ocjenjuje organizator praktične nastave u školi.

"Prednost je i to što se učenici koji uđu u ovaj vid edukacije, potpisuju individualni ugovor sa poslodavcem za sve tri godine obuke, čime se značajno povećavaju šanse da se učenik kod tog poslodavca i zaposli", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Nebojša Delibašić, mentor iz Elco tima, koji je uključen u dualno obrazovanje, rekao je da postoji velika mogućnost da učenici koji se pokažu dobrim, dobiju i zaposlenje.

“Imamo četiri učenika koji, osim što uče u školi, imaju priliku da sve to povežu u praksi i raspoloženi su za prihvatanje novih znanja što će im biti važno za zaposlenje. Ukoliko se pokažu dobrim, Elco je otvoren i postoji mogućnost da se najbolji i zaposle”, rekao je Delibašić.

Miodrag Mićović, profesor u podgoričkoj elektrotehničkoj školi i ujedno organizator praktične nastave, reako je da dualnim obrazovanjem napravljen veliki korak naprijed, te da su za sada zadovoljni i učenici i poslodavci.

On je objasnio da učenici koji su u dualnom sistemu na prvoj godini provode jedan dan kod poslodavca, na drugoj dva, a na trećoj tri, čime se stvaraju uslovi da za postepenu tranziciju od školskog okruženja ka tržištu rada.

Veselin Pićurić, direktor srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice smatra da će dualno obrazovanje učiniti da kompanije i privrednici dobiju kvalitetan kadar, a učenici brzo zapolsenje.

On je ocijenio da je posebno važno jeste da je dualno omogućilo da poslije devet godina budu upisani učenici na program elektroinstalater.

"Nije malo kad učenik koji je u dualnom obrazovanju prima naknadu za rad kod poslodavca koju mu obezbeđuje Ministarstvo, ali i stipendiju od 70 eura ukoliko se odluči za neki od deficitarnih smjerova u srednjoj stručnoj školi. Sada od naših 17 elektroinstalatera njih 9 ide kod poslodavca", rekao je Pićurić.

Direktor direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, kazao je da su 264 učenika u 12 opština i 17 škola potpisali ugovore sa poslodavcima.

Prema njegovim riječima, oni će biti ti koji će razviti ne samo manuelne vještine, već i sposobnost prilagođavanja novim situacijama i preduzetničke kompetencije.

"Svjesni činjenice da bez prakse nema ni kvalitetnog stručnog obrazovanja, izmijenili smo zakone i stvorili sve pretpostavke da stručne škole budu ne rezervni već prvi izbor svršenim osnovcima” rekao je Tomić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније