Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

27. 11. 2017. 08:24 >> 08:24
1

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Podgorica i Pljevlja redovno u "crvenoj zoni"

Ocjena kvaliteta vazduha koju nacionalni organi u Crnoj Gori redovno sprovode pokazuje da koncentracija zagađenja vazduha, naročito praškastih čestica, u Podgorici i Pljevljima redovno prelazi zakonom dozvoljene vrijednosti, kazao je Borko Bajić iz Instituta za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha ostaje najvažniji faktor negativnog uticaja životne sredine na zdravlje odgovoran za prijevremeno umiranje 600.000 ljudi svake godine u evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije i opterećenje bolestima u pojedinim regionima i manje bogatim djelovima društva.

Ovi podaci SZO jedan su od razloga što je poboljšanje kvaliteta vazduha navedeno kao prioritetno područje djelovanja prepoznato i na ljetos održanoj Ministarskoj konferenciji visokog nivoa Evropskog procesa za životnu sredinu i zdravlje na kojoj su učestvovali i predstavnici nadležnih ministarstava iz Crne Gore, koja je članica ovoga procesa.

Prema riječima Borka Bajića iz Instituta za javno zdravlje, kvalitet vazduha jedan je od najvažnijih faktora rizika životne sredine i kod nas, a poboljšanje stanja treba da se odvija kroz smjernice Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ocjena kvaliteta vazduha koju nacionalni organi u Crnoj Gori redovno sprovode pokazuje da koncentracija zagađenja vazduha, naročito praškastih čestica, u Podgorici i Pljevljima redovno prelazi zakonom dozvoljene vrijednosti", ističe Bajić.

On podsjeća na podatke prema kojima skoro šest odsto svih smrtnih slučajeva u Podgorici, 12 odsto u Nikšiću i 22 procenta u Pljevljima se mogu pripisati postojećem zagađenju vazduha.

Više od polovine ovih efekata u sva tri grada su povezani sa veoma povišenim nivoom zagađenja u zimskom periodu, koje se javlja zbog korišćenja čvrstih goriva za potrebe grijanja navodi Bajić.

Podaci su dobijeni na osnovu metodologije SZO od koje je zatraženo da pomogne u evaluaciji i kvantifikaciji uticaja zagađenja u Crnoj Gori, naročito u Podgorici, Pljevljima i Nikšiću.

"U aprilu 2016. godine u Podgorici predstavljeni su rezultati studije procjene uticaja zagađenjavaz duha nazdravlje stanovnika u tri crnogorska grada: Nikšiću, Pljevljima i Podgorici. Studija je sprovedena u okviru Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja Republike Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije, a uradili su je stručnjaci Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje koji pripada Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji", kazao je on.

Dodaje da je Studija sprovedena uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Za istraživanje su pored stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije bili zaduženi predstavnici Instituta za javno zdravlje i Centra za ekotoksikološka istraživanja koji su obezbijedili potrebne podatke i pomogli u razumijevanju i pribavljanju dodatnih informacija iz svoje nadležnosti.

"Kako bi se što bolje sagledala situacija na terenu važne informacije su prikupljene i od predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, predsjednika opština u Pljevljima i Nikšiću, UNDP i nekoliko nevladinih organizacija. Sama studija se temelji na proceni uticaja zagađenja vazduha na zdravlje, bazirano na podacima praćenja kvaliteta vazduha koji se obavljaju u ove tri opštine a korišćeni su i podaci iz zdravstvene statistike. Dugotrajno izlaganje suspendovanim česticama prečnika ispod 2.5 mikrona čije koncentracije prelaze vrijednosti preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije ima negativan uticaj po zdravlje, uključujući i povećanje opšte smrtnosti", ističe Bajić.

Znanje o uticaju zagađenog vazduha u životnoj sredini i unutrašnjem prostoru dovelo e do oblikovanja legislative koja se tiče uticaja vazduha na zdravlje i životnu sredinu.

"Sa porastom informacija i saznanja aktivnosti se dalje šire i usmjerene su na sprečavanje neželjenih efekata pri rođenju, razvoju nervnogsistema i kognitivnih funkcija, astme kod djece i hroničnih bolesti. SZO procjenjuje daje ekonomska cijena zdravstvenog uticaj a zagađenj a vazduha samo u 2010. godini iznosila 1,6 triliona dolara", podsjeća Bajić na podatke SZO.

Kako se navodi u tim istraživanjima, prosječni godišnji nivo zagađenja vazduha praškastim (PM česticama) u gradovima u evropskim zemljama sa visokim prihodima je 25 mg/m3, dok je 55 mg/m3 u gradovima u evropskim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

U periodu od 2008-2013, uprkos smanjenju trendova u PM nivoima u posmatranim gradovima, oni i dalje premašuju smjernice SZO za kvalitet vazduha.

"Ovakav štetan uticaj na zdravlje lošeg kvaliteta vazduha zahtijeva hitno poboljšanje saradnje s ciljem rješavanja kako zagađenja u životnoj sredini tako i u zatvorenom prostoru, polazeći od ključnih konvencija koje regulišu ovu oblast", zaključuje Bajić.

Na šestoj Ministarskoj konferenciji visokog nivoa Evropskog procesa za životnu sredinu i zdravlje na kojoj su učestvovali i predstavnici nadležnih ministarstava iz Crne Gore, koja je članica ovoga procesa, usvojena je Deklaracija usmjerena na nekoliko ključnih područja za akciju.

"Pored kvaliteta vazduha to su korišćenje adekvatne vode za piće, sanitaciju i obezbjeđivanje odgovarajuće higijene za sve, hemijsku bezbjednost, otpad i kontaminirana područja, održivi i zdravi gradovi; održivost zdravstvenih sistema u odnosu na životnu sredinu", navodi Bajić.

On objašnjava da je Evropski proces za životnu sredinu i zdravlje (EHP) multisektorska, pravno neobavezujuća platforma pokrenuta na Prvoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju (Frankfurt, Njemačka, 1989).

Zabrinutost zbog rastućeg broja dokaza koji su ukazivali na štetne uticaje po zdravlje iz životne sredine, a naročito černobiljska katastrofa koja se desila 1986. godine, uslovili su pokretanje ovoga procesa 1989. godine.

Osnovni cilj ovoga procesa je da nadležne institucije sektora zdravlja zajedno sa nadležnim institucijama sektora životne sredine zajednički pristupe i nađu najbolji način rješavanja problema u oblasti životne sredine i zdravlja, s obzirom da se ovi problemi ne mogu riješiti ako im se prilazi odvojeno, odnosno samo sa stanovišta zdravlja ili stanovišta životne sredine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније