Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

03. 11. 2017. 17:36 >> 17:11
2

MINISTAR PROSVJETE

Šehovićeva vrata otvorena za građane

Ministar prosvjete Damir Šehović razgovarao je danas sa nekoliko desetina građana koji su u prethodnim mjesecima slali upite i zahtjeve u Ministarstvo prosvjete po raznim osnovama, a takva praksa će se nastaviti, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako se navodi, cilj je bio da, u direktnoj komunikaciji, predstavnici Ministarstva čuju pitanja koja za njih imaju prosvjetni radnici i ostali građani, a koja su u nadležnosti ove ustanove, te izlože načine njihovog rješavanja. Kriterijumi za prijem su prije svega urgentnost, te nadležnost za djelovanje Ministarstva, u okvirima zakona i propisa. 

"Tokom razgovora Šehović je istakao da je aktuelnom reformom obrazovanja Ministarstvo radilo na jačanju ne samo kvaliteta znanja učenika, već i sistema kontrole rada uprave škola i procedura koje se odnose na angažovanje novog nastavnog kadra. Podsjetimo, direktor sada ima obavezu da oformi tročlanu komisiju koja učestvuje u proceduri prijema u radni odnos. Poručeno je i da će se funkcionisanje škola intenzivno pratiti, posebno u dijelu zapošljavanja", navodi se u saopštenju. 

Pitanja građana bila su vezana upravo za procedure zapošljavanja, procedure dopune norme, mogućnosti za žalbu u slučajevima kada cijene da je neko od njihovih prava ugroženo, ali i eventualne zakonske mogućnosti za premještaj na drugo radno mjesto usljed raznih okolnosti. 

Planirano je da Dan otvorenih vrata Ministarstva prosvjete postane jedna od redovnih aktivnosti. 

Šehović je, kako se navodi u saopštenju, ocijenio da je takva praksa od izuzetne važnosti za svaki organ javne uprave, jer se na taj način upoznaje sa problemima u svojoj nadležnosti, koji pritom nijesu riješeni na primarnom nivou, te pojašnjava model njihovog rješavanja. 

Osim toga, ocijenio je da je ovo jedinstvena prilika da se samo Ministarstvo upozna sa funkcionisanjem obrazovnog sistema na terenu. Jedino tako, rekao je Šehović, možemo znati da li zaista to što radimo ima direktnog efekta, i šta moramo da mijenjamo. 

“U ovolikom sistemu to je dug proces, ali povećanjanjem broja građana sa kojima se susrijećemo, povećavamo i kvalitet svog rada”, rekao je Šehović. 

Kao je naglasio, riječ je o praksi koja će postati stalna, te istakao da cijeni da je to prirodan korak koji treba da preuzme i on lično kao nosilac javne funkcije i Ministarstvo kao državni organ koji je dužan da ostvaruje stalnu komunikaciju sa građanima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније