Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2013. 17:19 >> 17:20

OTVORENO PISMO

MANS:Konjević da utvrdi ko je odgovoran

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS pozvala je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da bez odlaganja utvrdi ko je odgovoran za, kako su naveli, nezakonito postupanje pripadnika Uprave policije u slučaju hapšenja zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

Iz MANS-a su Konjevića pozvali da u protivnom lično preuzme odgovornost za, kako su kazali, brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava članova MANS-a.

 

 “Izostanak reakcije policije na posljednoj akciji koju je MANS organizovao ispred parlamenta u znak protesta protiv odluke Skupštine i Vlade da zbog KAP-a poveća stopu PDV-a, pokazao je da je prethodno hapšenje bilo u potpunosti nezakonito i sprovedeno sa ciljem da se zastrašimo i obeshrabrimo”, kaže se u otvorenom pismu koje je Konjeviću danas upućeno iz MANS-a.

U toj NVO smatraju da je nedopustivo da ministar unutrašnjih poslova već danima "drži glavu u pijesku" kada je taj slučaj u pitanju i da odbija da se javno suoči sa onim što je, kako su kazali, sada već i kod međunarodne zajednice izazvalo zabrinutost i sumnje u demokratske kapacitete državnih institucija da poštuju i štite od kršenja osnovna ljudska prava građana Crne Gore.

Iz MANS-a su naveli da takvo postupanje policije predstavlja nastavak serije nezakonitih aktivnosti koje Uprava policije u kontinuitetu sprovodi nad zaposlenima u toj NVO.

“Počev od "istrage" o postavljanju snimka svadbe Safeta Kalića na internet i nezakonitog prisluškivanja i saslušavanja naših zaposlenih, preko nezakonitog postupanja u vezi sa perfomansom ispred Ustavnog suda, pa sve do hapšenja zaposlenih u MANSu, policija pokazuje da nema namjeru da odustane zastrašivanja i primjene represije nad nama”, navodi se u pismu.

Dodaje se da o kršenju prava zaposlenih u MANS-u i nezakonitom postupanju policije svjedoče i zaključci Savjeta za građansku kontrolu policije, kojima je to više puta konstatovano, a Uprava policije upozorena da se suzdrži od takve prakse, “što se, svjedoci smo, nije desilo”.

“Smatramo da ovakva zloupotreba policijskih snaga kako bi se neko zastrašio i "očitala mu se lekcija", mora da naiđe na najoštriju osudu kod ministra unutrušnjih poslova, naročito njega kojemu su uvijek puna usta Evrope i evropskih vrijednosti”, kazali su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, umjesto toga, policija se nezvanično oglasila da je "internim dogovorom u vrhu policije" odlučeno da se nakon posljednjeg performansa ne hapse zaposleni u MANSu.

U MANS-u pretpostavljaju da je isti "interni dogovor u vrhu policije" bio osnov i za prethodno hapšenje, jer se, kako su naveli, ispostavilo da zakon svakako nije mogao biti osnov za takvo postupanje polcije.

“Zbog toga MANS očekuje i još jednom poziva ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, da momentalno reaguje i utvrdi ko su akteri "internog dogovora u vrhu policije" koji je za rezultat je bilo hapšenje naših zaposlenih i ozbiljno kršenje naših ljudskih prava”, zaključuje se u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније