Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

05. 10. 2017. 18:33 >> 18:03
1

SJEDNICA VLADE

Marković na čelu Savjeta za NATO

Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora, kao članica NATO-a, u obavezi da učestvuje u aktivnostima Alijanse, kao i značaj nastavka koordinacije ključnim obavezama koje proizilaze iz članstva, Vlada je danas donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za NATO. Radom Savjeta će rukovoditi premijer Duško Marković, saopšteno je nakon sjednice.

U skladu sa Strategijom reforme javne uprave 2016-2020, u dijelu razvoja i koordinacije javnih politika, i obavezom iz Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020, Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Komisije za pripremu Predloga srednjoročnog programa svog rada. Zadatak Komisije je da koordinira i učestvuje u pripremi Predloga srednjoročnog programa rada Vlade i prati njegovu realizaciju.

Na današnjoj sjednici donijete su i odluke o izradi državnih studija lokacija "Dio sektora 66 – modul I" – Velika plaža i "Dio sektora 66 – moduli IV i V" – Velika plaža. 

"Cilj izrade ovih studija lokacija je da se stvore uslovi za izgradnju kroz izradu relevantne planske dokumentacije, kojom će se integralno sagledati i analizirati svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, a u cilju zaštite i podsticanja daljeg ukupnog razvoja šireg područja. Predviđeni sadržaji će omogućiti visokokvalitetnu valorizaciju ovog dijela obale, što obuhvata planiranje površina za turizam, sport i rekreaciju, uslužne djelatnosti, javne sadržaje i urbano zelenilo", navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Predlog za reorganizaciju koncepta koncesionog korišćenja šuma. Iz Vlade pojašnjavaju da se novim modelom, radi kvalitetnijeg upravljanja šumskim resursima, povećanja budžetskih prihoda od korišćenja šuma na odživim osnovama i formiranja tržišta drvnih sortimenata predviđa uvođenje sistema prodaje drvnih sortimenata na šumskim stovarištima, uz prethodno angažovanje privatnog sektora na sječi stabala, izradi drvnih sortimenata i njihovom izvozu na stovarišta u šumi. Tim povodom Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da sprovede pilot projekte u skladu sa idejnim konceptom i nakon toga Vladi predloži model reorganizacije sistema gazdovanja šumama.

"Usvojena je Informacija o potpisivanju Deklaracije o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope  i prihvaćen tekst Deklaracije. Deklaracijom se uspostavlja saradnja između strana potpisnica u oblasti nauke, tehnologije i industrije, kao i edukacija i obuka talentovanih mladih ljudi i inženjera zasnovana na transferu znanja i tehnologija iz evropskih centara. U diskusiji je naglašeno da je regionalna saradnja u naučnom i tehnološkom istraživanju i razvoju, zasnovana na postrojenju velikih razmjera koje omogućava izvrsnost i međunarodno konkurentne naučne i tehnološke aktivnosti, značajno sredstvo za rješavanje zajedničkih izazova i važan instrument za podsticanje održivog privrednog razvoja i socijalne kohezije", rečeno jhe u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa za period 1. jul do 30. septembra 2017. godine. Kako se navodi, informacija sadrži pregled mjera, aktivnosti i efekata u pravcu podsticanja preduzetništva i biznisa, sa posebnim akcentom na finansijske mjere koje imaju za cilj otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenje regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice. U raspravi je naglašeno da je u trećem kvartalu ostvaren visok stepen realizacije ranijih zaključaka, te da u narednom periodu treba uložiti dodatne napore na promovisanju mjera aktivne politike na terenu i pružanju pomoći preduzetnicima u pretvaranju ideja u konkretne biznis projekte.

Na sjednici je donijeta i odluka da se broj državnih sekretara u ministarstvima finansija i ekonomije uveća za po jedno mjesto. Kako je istaknuto, povećanje je neophodno zbog osnivanja novih organizacionih jedinica, u skladu sa sugestijama Evropske komisije u Ministarstvu finansija, kao i potrebe za jačanje sručnih kapaciteta u Ministarstvu ekonomije.

Vlada je, pored ostalog, usvojila i Informaciju o učešću Crne Gore na Univerzalnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније