Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R. [ Mina ]

03. 10. 2017. 23:18 >> 07:36

ZZZCG SAOPŠTIO

Neophodna saradnja institucija sistema

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) i Vladina Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima sarađivaće u pružanju podrške i zbrinjavanju žrtava trgovine ljudima.

O međusobnim relacijama dvije institucije i mogućnostima korišćenja servisa nacionalne službe zapošljavanja razgovarali su danas direktor ZZZ, Suljo Mustafić, i rukovodilac Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama.

“Uspostavljanje saradnje sa Zavodom, za Kancelariju je od velikog značaja iz razloga sprovođenja reintegracionih programa, kako bi te osobe stekle neki vid znanja, obuke i zaposlili se. Težište aktivnosti u zaštiti žrtava do sada je bilo usmjereno samo ka policiji, što nije dovoljno. Neophodna je saradnja institucija sistema”, rekao je Ulama.

Kako je saopšteno iz ZZZ, od 2004. godine u Crnoj Gori registrovano je 35 slučajeva trgovine ljudima.

“Uz drogu i oružje, sa tendencijom rasta, trgovina ljudima prijeti da postane sam vrh problema u svijetu. Iako ova pojava nije izvorno vezana za našu zemlju, čak 67 odsto trgovine ljudima odnosi se na države članice Evropske unije. Žrtve dolaze iz ratom zahvaćenih područja, nesređenih i siromašnih država”, kaže se u saopštenju.

Ulama je naveo da Crnu Goru opterećuje prosjačenje djece i sklapanje prijevremenih brakova, karakterističnih za populaciju Roma.

Crna Gora, kao zemlja tranzita, potpisala je bilateralne sporazume sa Kosovom, Albanijom, Makedonijom, Srbijom, državama iz kojih je najviše potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

“Pored edukacije, prevencije i krivičnog gonjenja, Kancelarija je prva prepoznala potrebu partnerskog djelovanja, pa je još 2009. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore”, kazao je Ulama.

Mustafić je, kako se navodi, iskazao spremnost da Zavod bude dio mreže institucija za reintegraciju žrtava nasilja, kao i da je povoljan trenutak za ozvaničenje obaveza dvije institucije, jer je u toku priprema novog zakona o zapošljavanju.

“Korisnici lepeze usluga Zavoda moraju biti vidljivi u zakonu. Pošto se Zavod bavi teže zaposlivim licima, žrtve nasilja već smo prepoznali, u nacrtu novog propisa, kao posebno osjetljivu kategoriju”, naveo je Mustafić.

Kako je rekao, Kancelarija sa inicijativom mora ići prema Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu unutrašnjih poslova da bi se žrtvama trgovine ljudima našlo mjesto u zakonu, obzirom da nijesu državljani Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније