Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 09. 2017. 11:27 >> 11:03
10

OPTUŽUJU JOKIĆA

Kotorskim vatrogascima manje plate

Nakon što su veći dio ljeta proveli na terenu, kotorski vatrogasci avgustovsku zaradu dobili umanjenu za 30 odsto. Predsjednik sindikata kotorskih vatrogasaca Nenad Krivokapić je ogorčen odnosom kotorske vlasti prema vatrogascima.

Predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić je, prema saznanjima Skala radija, jedini u Crnoj Gori primijenio samo Zakon o zaradama lokalnih službenika i namještenika i to isključivo na pripadnike Službe zaštite i spašavanja, ne uvažavajući u isto vrijeme Zakon o zaštiti i spašavanju koji ovo pitanje drugačije tretira.

Po tom Zakonu, objašnjava Krivokapić, pripadnicima Službe zaštite i spašavanja, na platu koju dobijaju po Zakonu o zaradama lokalnih službenika i namještenika, uvećanu za 30 odsto, kako je bilo do sada, dodaje se 20 odsto minimum na otežane uslove rada i 10 odsto na pripravnost.

"Da ne bi bilo zabune, sa ovim procentima kotorski vatrogasci bi imali istu platu kao i do sada. Ni cent više", jasan je Krivokapić.

Kako smo obaviješteni, kaže Krivokapić, Jokićeva administracija će tražiti tumačenje Ministarstva finansije. Avgustovske zarade kotorskim vatrogascima umanjene su od 150 do 250 eura, zavisno od dužine staža i radnog mjesta koje pokrivaju.

"Ovaj potez kotorske vlasti svi u Službi zaštite doživljavaju kao direktan udar na njih i njihovu egzistenciju. Tim prije što su lokalne vlasti u svim opštinama u Crnoj Gori za vatrogasce imale poseban senzibilitet i nikome na pamet nije padalo da im smanjuje plate", rezignirano je kazao Krivokapić za Skala radio.

Vatrogasci su ogorčeni.

"Nije potrebno govoriti o mjesecima borbe sa vatrenom stihijom, danima i noćima provedenih na terenu, u uslovima koji su svakodnevno ugrožavali život svakog pripadnika Službe. I dok su nam se svi zahvaljivalji i čestitali na odlično obavljenom poslu, dobijamo šamar od naše opštine. Pritom nam niko od njih nije objasnio što su nam i zašto ovo sve uradili", kaže Krivokapić.

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja, navode da neće prihvatiti ovakvo poniženje i kako su kazali, neće prihvatiti nikakvo rješenje koje nije u skladu sa zakonima naše države.

Oni navode da će biti odlučni u odbrani vlastitih interesa, kako su kazali, isto onako kao što su odlučni da profesionalno brane i odbrane ljudske živote i imovinu svakoga pojedinca, lokalne uprave i države kojoj bezrezervno pripadaju.

"Ukoliko se plate ne vrate na staro, odnosno usklade sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, kotorski vatrogasci će preduzeti sve radikalne korake kako bi zaštitili svoja prave. Pritom će obavijetiti sve domaće i međunarodne faktore koji prate ovu oblast", odlučan je Krivokapić.

On je posebno ponosan, baš kao i njegove kolege što su vatrogasci iz čitave Crne Gore spremni da dođu u Kotor i pokažu na djelu solidarnost sa kolegama iz Kotora, isto onako kako to rade prilikom požara na terenu. Odlučno i složno.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније