Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2017. 11:24 >> 11:28

U CRNOJ GORI

Jedan fizioterapeut na 10 hiljada stanovnika

Fizioterapeuti moraju imati licence, ali ih u Crnoj Gori mora biti više, kaže za Radio Jadran, povodom 8. septembra Međunarodnog dana fizioterapeuta, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević.

Ovaj dan je prilika za promociju fizioterapeutske struke i podizanje svijesti o djelotvornosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i liječenju različitih oboljenja kroz cijeli životni vijek ljudi.

Vodeći se standardima koji se primjenjuju u Evropi, u svakoj zemlji bi trebalo da bude 1 fizioterapuet na 1.100 stanovnika. Fizioterapeutski kadar je u deficitu u svim opštinama u Crnoj Gori, s obzirom na to da ih u prosjeku radi 1 na 10.000 stanovnika.

"Crna Gora je daleko od evropskog standarda. Ipak, ide se ka tome da se poveća zaposlenost i da jedan fizioterapeut bude na 6 hiljada stanovnika, te da se približimo Evropi", objašnjava Kovačević.

Potreba za fizioterapeutima sve je veća, a situaciju mogu znatno popraviti menadžmenti Domova zdravlja, angažovanjem fizioterapeuta, smatra Kovačević.

Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju osmislila je obilježavanje Svjetskog dana pod sloganom “Fizička aktivnost za život”, jer čak 70 odsto stanovnika dane provodi u sjedećem položaju.

"To je veoma visok procenat i ovim sloganom želimo se ukažemo na značaj fizičke aktinovsti, da se ona smanjuje za nekih 20 do 30% uz nastanak određenih oboljenja", kazao je Kovačević za Radio Jadran.

Komora fiziotrapeuta, koja je od nedavno počela sa radom, dobila je jedan broj zahtjeva za izdavanje licenci fizioterapeutima koji žele da obavljaju djelatnost u Crnoj Gori, mada svi treba da se licenciraju.

Kovačević je pohvalio saradnju sa direktorima i menadžmentima lokalnih Domova zdravlja, koji pokazuju razumjevanje i uvažavaju sugestije za unapređenje rada fizioterapeuta. On je optimističan i kada je riječ o Domovima zdravlja u Ulcinju, Pljevljima i Kotoru, gdje sada radi samo po jedan fizioterapeut.

Smanjuje se i broj onih koji praksu obavljaju bez diplome, ocjenjuje Kovačević, jer Komora je krenula u proces licenciranja i obnavljanja licenci fizioterapeuta.

"Licenca je važna za svakoga ko se bavi ovom praksom, jer bez nje ni jedan fizioterapeut neće moći da obavlja praksu u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, kao ni u privatnoj i drugim djelatnostima u kojima je potreban ovaj stručni kadar. Sve one koji, pak, budu obavljali praksu fizioterapeuta bez licence kazniće najprije Komora, a onda i Uprava za inspekcijske poslove", zaključuje Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније