Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

16. 04. 2017. 15:03 >> 14:36
1

KOVAČEVIĆ O STRUCI

U porastu broj nezaposlenih fizioterapeuta

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore nije zadovoljno time koliko korisnici usluga i ostali zdravstveni radnici prepoznaju i cijene posao fizioterapeuta, rekao je predsjednik tog Udruženja, Krsto Kovačević, dodajući da je u porastu broj nezaposlenih fizioterapeuta.

 

On je kazao da Žabljak, Plav, Andrijevica, Nikšić, Gusinje, Petnjica, Šavnik i Plužine nemaju fizioterapeuta u domu zdravlja, a u Kotoru i Ulcinju je zaposlen po jedan fizioterapeut.

“Tako mali broj uposlenih fizioterapeuta ne može adekvatno odgovoriti potrebama zdravstvenih osiguranika na svim nivoima zdravstvene zaštite, a posebno na primarnom nivou. Sve dok budemo vodili računa o našim kolegama i njihovim realnim i stručnim zapažanjima naša struka će napredovati i opravdati svoje postojanje i potrebu za nama”, poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, profesija je i dalje neregulisana u Crnoj Gori. On je rekao da očekuje da će to uspjeti Komorom fizioterapeuta, na čiji Statut se čeka saglasnost Ministarstva zdravlja.

Nelojalna konkurencija, dodao je, najveći je izazov.

 Prema njegovim riječima, oni teže tome da fizioterapeut bude obavezujući sa svojim znanjem i vještinama, a ne opremom i kvadraturom.

“Fakultetski obrazovani fizioterapeuti se jedinstveno bave kineziterapijom (terapija pokretom) i raznim tehnikama (terapijskim i preventivnim vježbama) u osposobljavanju svojih pacijenata, pa fizioterapeutu sa tim nivoom nije potrebna prostorija i oprema za elektroterapiju, peloid ili masažu jer se time ne bavi”, precizirao je Kovačević.

On vjeruje da će uspjeti da, zajedno sa nadležnim ministarstvima, posebno Ministarstvom zdravlja, formiraju module koji će to omogućiti i smanjiti nezaposlenost.

Prema riječima Kovačevića, u radu fizioterapeuta uvijek su prisutni izazovi.

Kovačević smatra da, posmatrano statistički, u Crnoj Gori ima dovoljno fizioterapeuta, ukoliko se prate standardi Evropske unije (EU).  Ali, dodao je, nijesu svi u radnom odnosu i nijesu adekvatno raspoređeni na teritoriji Crne Gore.

 On je ukazao da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u porastu broj nezaposlenih fizioterapeuta.

“U odnosu na broj stanovnika Crne Gore a u skladu sa EU standardom (jedan fizioterapeut na 1.100 osoba), u našoj državi imamo dovoljan broj fizioterapeuta, ali svi nijesu u radnom odnosu i nijesu raspoređeni adekvatno na teritoriji Crne Gore”, naveo je Kovačević.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore osnovano je 20. aprila 2013. godine sa ciljem da se zaštite interesi fizioterapeuta i unaprijedi položaj fizioterapeuta i fizioterapije u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније