Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2017. 18:26 >> 08:51
12

BEZ OSTAVKE

"Jedan propust ne ugrožava reformu"

Bez obzira na evidentan propust koji je utvrđen u izradi predmetnog programa za Fizičko vaspitanje, sveobuhatna reforma obrazovanja ni na koji način ne može biti dovedena u pitanje, niti može baciti sjenku na ukupan rad, ali i na kredibilitet 200 ljudi koji su učestvovali u reformi, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović. On je kazao da neće podnijeti ostavku i i smatra da to ne treba da učini nijedan od njegovih saradnika, jer kako je poručio, ne nose nikakvu odgovornost. Takođe je saopštio da će formirati novu Radnu grupu koja će izraditi novi progam za Fizičko obrazovanje.

Šehović je na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade kazao da jedan predmetni program nije reforma obrazovanja koja je sprovedena u Crnoj Gori.

Poručio je da Vlada neće dozvoliti kompromitaciju cijele reforme zbog propusta kod izrade jednog predmetnog programa.

"Na osnovu do sada raspoloživih informacija, za čiju istinitost odgovaraju Zavod za školstvo i ekspertski timovi, mogu potvrditi da najveći broj predmetnih programa autentičan. Kod nekih postoje određene podudarnosti u tekstu, a koje se i dalje provjeravaju ali ne dovode u pitanje kvalitet", saopštio je Šehović.

On je naveo da je evidentan propust napravljen kod programa za Fizičko vaspitanje, jer je potvrđena značajna podudarnost sa hrvatskim programom.

"Odmah po saznanju za problem od Zavoda za školstvo sam zatražio detaljan izvještaj, koji još nije u potpunosti završen", kazao je Šehović novinarima.

Izradiće novi program za Fizičko vaspitanje

Ministar prosvjete je podsjetio da su članovi Ekspertskog tima koji je bio zadužen za izradu programa za Fizičko vaspitanje podnijeli neopozivu ostavku i tako preuzeli svoj dio odgovornosti, a da će honorare koje su primili po osnovu angažmana biti vraćeni u Budžet.

"Ja iznosim činjenice, moje je da iznesem da je stepen poklapanja programa za fizičko vaspitanje sa hrvatskim previsok", kazao je Šehović.

Šehović je kazao da će Ministartsvo prosvjete tražiti od Zavoda za školstvo da formira novu Radnu grupu, koja će izvršiti reviziju ovog predmetnog programa i nakon završenog posla, novi predmetni program dostaviti na izjašnjenje Nacionalnom savjetu za obrazovanje.

Vlada će stati na put prepisivanju

Šehović je rekao da će nadležni državni organi utvrditi da li je riječ o plagijatu.

"Želim jasno da poručim da ćemo premijer (Duško) Marković i ja čvrsto insistirati na utvrđivanju pojedinačne odgovornosti za sve one za koje se utvrdi da su napravili propust", kazao je Šehović.

On je poručio da će premijer i on stati na put prepisivanju u Crnoj Gori.

"Koliko sjutra, iniciraću formiranje radne grupe za izradu zakona o plagiranju, u čiji sastav će pozvati predstavnike civilnog sektora, ali i sve one koji pokažu interesovanje da uzmu učešće u tom važnom poslu", naveo je Šehović.

Kako je kazao, izrada tog zakona je svakako planirana, ali će ubrzati aktivnosti u pravcu njegove izrade.

Neće podnijeti ostavku

Šehović je saopštio da neće podnijeti ostavku zbog incidenta sa plagiranjem hrvatskih obrazovnih programa, te da smatra da to ne treba da učini nijedan od njegovih saradnika.

Upitan da li on kao ministar prosvjete osjeća moralnu odgovornost zbog ovog slučaja, Šehović je odgovorio da ostavku podnosi “ili onaj ko je kriv, ili onaj koji nema hrabrosti da ispravi ono što je neko drugi učinio”.

"Niti ja, niti bilo ko drugi iz Ministarstva ne snosi nikakvu krivicu, jer da je drugačije, sam bih podnio ostavku, ne bih čekao da me bilo ko na to poziva", kazao je Šehović. 

On je poručio da im ne fali hrabrosti da nastave da odgovorno upravljaju započetom reformom.

Na pitanje da li će i kada biti promijenjen Nacionalni savjet za obrazovanje, Šehović je naveo da je pokrenuo proceduru za izbor novog Savjeta, koji će, kako je najavio, biti izabran naredne sedmice.

Na pitanje da li smatra da je za pripremu reforme za osnovno i srednje obrazovanje trebalo više vremena, Šehović je odgovorio da nije došao na ovo mjesto da bi odgađao probleme, nego da bi ih rješavao.

"Lako je gurati probleme pod tepih, ja nisam od takvih ministara, već se suočavam sa problemom, zajednom sa svojim saradnicima, I preuzimam odgovornost za rješenja koja predlažem", naveo je Šehović.

Upitan da li će program stručnog osposobljavanja biti nastavljen, on je saopštio da će biti nastavljen još najmanje dvije godine.

"Nakon toga će prva generacija studenata koja studira po novom reformisanom modelu izaći sa fakulteta, što znači da je imala praktičnu nastavu tokom studiranja i tada ćemo procijeniti da li je potrebno nastaviti taj program, da li ga je potrebno reformisati ili potpuno ukinuti", saopštio je Šehović.

On je takođe naveo razlog što se ranije nije obratio javnosti povodom ovog problema.

"Funkcija i sopstveni etički kodeks ne daju mi za pravo da o ovakvim ozbiljnim temama govorim prije objave zvaničnih informacija nadležnih državnih institucija", kazao je ministar.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније