Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

07. 07. 2017. 14:54 >> 14:26

KANCELARIJA ZA SARADNJU

Podgorica: Podrška mladima u regionu

Lokalna kancelarija Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) otvorena je danas u Podgorici. Riječ je o prvoj lokalnoj kancelariji u regionu, a Crna Gora je prva od šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je ispunila sve uslove za otvaranje te kancelarije.

RYCO je uspostavljena 4. jula 2015. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, kada su vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, potpisale međunarodni sporazum o osnivanju kancelarije, kako bi tim institucionalnim mehanizmom ojačali saradnju mladih u regionu.

Cilj lokalne kancelarije u Podgorici, biće uspostavljanje političke i institucionalne povezanosti mladih, a sve u duhu saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Kancelarija će pružiti mogućnosti za brojne razmjene u cilju sticanja novih iskustava i usavršavanja u oblasti obrazovanja, kreiranja zajedničkih projekata i programa koji će doprinijeti boljem kvalitetu života mladih.

Janović: Cilj umrežavanje, pomirenje i saradnja mladih

Kancelariju u Podgorici su svečano otvorili ministar sporta Nikola Janović i generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Đuro Blanuša

Janović i Blanuša su poručili da će to biti mjesto gdje će mladi pokretati dijalog, razbijati predrasude, govoriti o zajedničkoj evropskoj budućnosti, gdje će razgovarati o svakodnevnim problemima, rješavati ih, a sve u duhu pomirenja i saradnje mladih na Zapadnom Balkanu.

Ministar sporta je kazao da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu, zajedno sa još pet vlada regiona radila na uspostavljanju Regionalne Kancelarije za saradnju mladih.

"Imajući u vidu činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana dijele teret zajedničkog nasljeđa i izazova, kao i da to utiče na mlade koji su odrasli u regionu punom predrasuda i netolerancije, inicijativa za formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, došla je kao mehanizam podrške mladima u ovom regionu. Želim da podjetim da Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima za cilj uspostavljanje političke i institucionalne poveznosti mladih u regionu, njihovo umrežavanje, ali i pomirenje i saradnju", kazao je Janović.

On se podsjetio da su prije četiri mjeseca ratifikovali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

"Potom smo obezbijedili kontribuciju u budžetu Ministarstva sporta za rad kancelarije, ali i prostor za funckionisanje Lokalne kancelarije. Kao kruna svega toga, jeste današnje otvaranje Lokalne kancelarije Regionalne kancelarije za saradnju mladih, čije je osnivanje jedan od najvidljivijih konkretnih rezultata Berlinskog procesa", zaključio je Janović.

Blanuša je saopštio je da nije nimalo slučajno sto je prva Lokalna kancelarija otvorena baš u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva sporta.

"Vlada Crne Gore je od samog početka ovog procesa jasno pokazala zelju da ucestvuje u toj inicijativi, dajući otvorenu i nedvosmislenu političku i operativnu podršku cjelokupnom procesu, dok su crnogorsko civilno društvo, a posebno mladi, pokazali veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup", poručio je Blanuša.

On je istakao da su prostor i vrijeme u kome živimo takvi da je Regionalna kancelarija za saradnju mladih možda i više nego ikada potrebna Zapadnom Balkanu.

"Danas, u regionu imamo mlade koji se međusobno ne druže dovoljno, koji se dovoljno ne poznaju, koji dovoljno ne sarađuju. Ovo su ključna pitanja i ključni izazovi koje će Regionalna kancelarija za saradnju mladih imati u svom fokusu u narednom periodu. Naša misija je da pošaljemo snažnu poruku da region moze i umije da sarađuje - i to iskreno, u svim oblastima, od ekonomije i turizma, preko sporta i nauke, pa sve do obrazovanja i kulture", nagalsio je je generalni sekretar RYCO.

Veliki doprinos i snažnu političku podršku osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih dale su Vlade Njemačke i Francuske.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ganter Matern kazao je da današnje otvaranje kancelarije u Podgorici treba da pruži dvije važne poruke.

"Jedna je poruka zahvalnosti Vladi Crne Gore, koja je uložila mnogo truda u ovaj projekat, a zahvalnost ide i mojim kolegama ambasadorima. Druga poruka jeste da uradimo nešto konkretno za mlade ljude. Mi smo danas ponudili mladima sa Zapadnog Balkana da se mogu zajedno sastajati i raditi na projektu pomirenja", kazao je Matern, prenosi Anadolija.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, kao i crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Za septembar je planirano otvaranje lokalne Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Tirani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније