Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2013. 13:03 >> 13:03

DEGRADIRANJE

Popović: Profesori sve manje uzor đacima

Zbog teškog materijalnog položaja i drastične diskriminacije nastavnog kadra, položaj ove djelatnosti je zabrinjavajući, smatra poslanik SNP-a Zdenka Popović.

 

Ona je ocijenila da je obrazovanje najznačajniji stub svakog društva, a da je nastavni kadar u svakoj demokratskoj zemlji, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, izuzetno cijenjen, poštovan i plaćen.

"Što nažalost nije slučaj u Crnoj Gori. Nema kvalitetnog obrazovanja bez ulaganja u infrastrukturu, nastavna sredstva, a posebno nastavni kadar. Činjenica je da toga odavno nema u Crnoj Gori, a začuđuje da ne postoji ni volja ni želja da se ovoj najznačajnijoj djelatnosti posveti dužna pažnja i poštovanje“, rekla je Popović u saopštenju dostavljenom portalu RTCG. 

Ona je ocijenila da je društvo u kojem živimo izgubilo sve temeljne sisteme vrijednosti, te da smo se izgubili u tranzicionom društvu.

"A prosvjetni radnici su sve manje uzor svojim učenicima, jer obavljaju posao koji nije adekvatno plaćen. Našoj djeci je danas imidž važniji od kvaliteta ličnosti, a snalažljivost je mjera nečije vrijednosti. Nažalost, prosvjetni radnici su u jako nezavidnom položaju zbog nesigurne egzistencije“, rekla je Popović. 

Ona smatra i da nema dovoljno srednjih i osnovnih škola.

"Postoje, makar u Podgorici, naselja sa po 30.000 stanovnika i jednom osnovnom i bez srednjih škola. Pita li se ministar kako se ta djeca obrazuju, koliko ih sjedi u klupi i kako je moguće da prosvjetni radnik u takvim uslovima kvalitetno održi nastavu? Najveći problem je, svakako, i degradacija ovog poziva i diskriminacija nastavnog kadra zbog zapošljavanja na određeno vrijeme i stvaranje zavisnosti od direktora škola koje, uzgred, bira Ministar jer zbog njegove volje zavisi njihova dalja egzistencija", rekla je Popović, uvjerena da se ni reforma školstva ne sprovodi na odgovarajući način. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније