Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 06. 2017. 22:34 >> 22:06

SOS TELEFON PODGORICA

Obuka za pomoć žrtvama nasilja

U okviru projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja –uslov za razvoj demokratije i vladavine prava" u prvoj sedmici juna završen program obuke za 120 predstavnika pravosuđa, socijalnih, zdravstvenih i policijskih službi na temu “Multisektorski pristup u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici“, saopštili su iz podgoričkog SOS telefon za zene i djecu zrtve nasilja.

Program obuke je realizovan kroz četiri dvodnevna seminara koji su obuhvatili službenike iz 18 crnogorskih gradova: Podgorica, Danilovgrad, Rožaje, Petnjica, Žabljak, Nikšić, Budva, Kotor, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Herceg Novi, Cetinje.  

Cilj seminara je bio da se razmijene iskustva, unaprijede znanja  i osigura obezbjeđivanje efektivne zaštite žrtava nasilja u porodici. Koncept seminara  je omogućio sagledavanje kako primjera dobre prakse tako i prepreka u radu svih službi nadležnih za zaštitu od porodičnog nasilja, navodi se u saopštenjuju. 

"Poseban akcenat je stavljen na opšte principe rada sa žrtvama, institucinalne mehanizme zaštite, postupanje policijskih, zdravstvenih i socijalnih  službi i pravosudnih organa u skladu sa zakonima i Protokolom, kao i na značaj međusektorske saradnje".  

Seminar je omogućio da zaposleni u državnim organima riješe mnogobrojne dileme i nedoumice koje se javljaju u praksi, kroz razmjenu iskustava i informisanje o specifičnim kompetencijama i odgovornostima svakoga sistema  tokom sprovođenja zakona i konvencija. Kroz intenzivnu diskusiju među učesnicima prepoznate su različite prakse, kao i nedostatak informacija o postojećim servisima podrške žrtvama, kako na institucionalnom nivou, tako i na nivou NVO. 

Opšti zaključak nakon realizovanog programa, definisan od strane učesnika, je da je neophodno uložiti dodatni napor na jačanju međusektorske saradnje u smislu podjele uloga i odgovornosti svih sektora ponaosob, poboljšati stepen informisanosti i senzibilisanosti svih zaposlenih u državnim organima koji su u neposrednom kontaktu sa žrtvama nasilja, ali i intenzivno raditi na izmjenama zakonske regulative, kao i donošenju niza pravilnika koji bi jasnije definisali postupanje nadležnih službi, posebno u dijelu praćenja i izvršavanja zaštitnih mjera. 

Istaknuto je da je informisanost žrtava o postojećim servisima podrške još uvijek minimalna, našta ukazuje izuzetno mali broj korisnika besplatne pravne pomoći, dok posebno zabrinjava potpuni izostanak korišćenja službi za zaštitu svjedoka / oštećenih, formiranih na nivou osnovnih sudova i sudova za prekršaje. Stim u vezi, polaznici su istakli značaj izrade Informatora o mogućnostima zaštite žrtava nasilja u porodici, koji je za potrebe kako zaposlenih u državnim organima tako i za klijente štampao SOS telefon Podgorica. 

Trening je sprovoden u okviru projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov za razvoj demokratije i vladavine prava", koji  realizuju SOS telefoni za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Berane i  Ulcinj, a finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta je obezbjeđivanje efektivne zaštite žena žrtava nasilja u porodici u skladu  sa standardima i zahtjevima EU, kroz poboljšanje sprovođenja zakonodavnog okvira, razvoj pozitivne prakse i uspostavljanje nezavisnih mehanizama kontrole  u oblasti  zaštite od nasilja u porodici u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније