Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

30. 05. 2017. 17:29 >> 21:50
10

OSNOVAN ZAJEDNIČKI CENTAR

Jača policijska saradnja CG, ALB. i Kosova

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije, Mevludin Nuhodžić i Dritan Demiraj i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hodža potpisali su danas u Plavu Protokol između MUP-ova tri zemlje o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.

 

Dokument će, kako se navodi u saopštenju, doprinijeti unaprjeđenju prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv kriminala, kroz intenzivniju razmjenu operativnih informacija i efikasniju koordinaciju zajednickih aktivnosti duž državne granice.

Nuhodžić je ocijenio da Trilateralni centar simbolizuje posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički je doprinos jačanju bezbjednosti regiona.

"Istakao je da će se radom ovog Trilateralnog centra unaprijediti međusobna razmjena informacija i povećati sigurnost zajedničkih granica u pravcu dostizanja Šengenskih standarda. Ministar Nuhodžić je naveo da će u skladu sa modelom koji je rasprostranjen u državama članicama Evropske unije, centar za policijsku saradnju raditi na principu stalnog dežurstva", navodi se u saopštenju.

Angažovani službenici aktivno će učestvovati u razmjeni informacija i zajedničkoj analizi rizika, sa ciljem prevencije i borbe protiv prekograničnog kriminala, trgovine ljudima, nezakonitih migracija, krijumčarenja narkotika, kazao je crnogorski ministar.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hodža ocijenio je da potpisivanje trilateralnog Protokola pokazuje predanost tri države međusobnoj saradnji i jačanju međudržavnih mehanizama u regionalnom kontekstu zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, prekograničnog kriminala, ilegalne migracije i terorizma.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern u ime Vlade Njemačke čestitao je Vladama Crne Gore, Albanije i Kosova na postignutom i  obećavajućem rezultatu u pogledu regionalne saradnje. Savezna Vlada Njemačke, kako je istakao Matern, i u budućnosti će podržavati trilateralnu saradnju graničnih policija.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, u ime Vlade SAD, zahvalila je na doprinosu i saradnji u zajedničkim ciljevima, a sve zarad ostvarenja sigurnih i efikasnih tehnika granične kontrole, kao i podsticanja razmjene prekograničnih informacija. Uehara je izrazila uvjerenje da će novi Trilateralni centar obezbijediti podršku regionalnim policijskim agencijama u borbi protiv svih oblika međunarodnog prekograničnog kriminala.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније