Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 05. 2017. 11:10 >> 11:18
7

KORISTAN SPOJ

Spartanski duh i moderna tehnologija

Ni teške povrede vrata koje su mu, kao mladom sportisti, tokom džudo takmičenja naglo prekinule niz pobjeda izazvavši kvadriplegiju (oduzetost gornjih i donjih ekstremiteta), nijesu spriječile Davora Vukovića da postiže nove uspjehe - uči da vozi specijalan automobil, prilagođen njegovim potrebama.

Neobavezno surfovanje internetom Davoru je promijenilo život - naišao je na tekst o kompaniji iz američke države Ohajo koja prepravlja komande automobila tako da njima mogu upravljati i osobe sa invaliditetom. Nakon kraćeg dopisivanja dobio je listu njihovih dilera u Evropi, da bi, na kraju, postao vlasnik polovnog vozila koje je nedavno dopremljeno u Podgoricu.

"Desnom rukom pokrećem volan, dok lijevom, pokretima naprijed-nazad, kontrolišem gas i kočnicu. Na sličan, jednostavan, način upravljam i komandama za žmigavce, sirenu, brisače i slično ", objasnio je Davor, koji radi u Portalu RTCG kao moderator.

Njegova "Tojota" opremljena je nizom senzora koji signaliziraju da li su njegova kolica postavljena kako treba, ispoštovane bezbjednosne procedure, prekoračena brzina i druge važne podatke.

"Mogućnost da vozim znači slobodu, jer više neću biti zavisan od drugih. Nadam se da će ovo biti primjer i motivacija drugim osobama s invaliditetom, kako bi vidjeli da postoji vozilo koje može da im znatno olakša život", poručio je Davor.

Naglasio je da je njegov automobil, nažalost, jedini takav na Balkanu, što su mu potvrdili proizvođači.

Kako je objasnio za Portal RTCG, u toku je procedura za polaganje vozačkog ispita, a za volan sijeda isključivo u pratnji specijalizovanog instruktora koji ima duple komande tokom vožnji oko Davorove porodične kuće i na poligonu koji im za vježbanje ustupa jedna auto-škola.

Duple komande nalaze se na mobilnoj tabli, tako da instruktor može da ih koristi sa suvozačevog ili, čak, zadnjeg sjedišta automobila.

Davor se nada da, kada počne da putuje prometnim podgoričkim ulicama, učesnicima saobraćaja neće smetati to što vozi sporije, iako mu društvo, u šali, govori da "udari po gasu".

Natpis "Molim vas budite strpljivi" na naljepnici koja se, uz ilustraciju osobe u kolicima, nalazi na zadnjem dijelu njegovog automobila vjerovatno će pomoći u tome.

Tekst, foto, video: Filip Rakonjac

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније