Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

19. 03. 2017. 12:26 >> 12:01

U POLIKLINICI FILIPOVIĆ

CDPR organizuje besplatan pregled kože

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) i Poliklinika Filipović, u cilju prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja kože, organizuju besplatne preglede kože.

Iz CDPR-a upozoravaju da je rizik od nastanka malignih oboljenja kože posljednjih godina u značajnom porastu i niko od nas nije siguran, a dugogodišnje i intenzivno izlaganje UV zracima predstavlja prvi rizični faktor u nastanku ovih oboljenja.

"Osim prekanceroza koje predstavljaju različite patološke promjene na koži ili sluznicama i iz kojih se u značajnom procentu slučajeva (oko 20 %) može razviti maligni tumor, postoje tri vrste malignih tumora kože koji su značajni sa onkološkog stanovišta. To su nemelanomski tumori (bazocelularni i planocelularni karcinom) koji su češći, ali nižeg malignog potencijala, što znači da rjeđe daju metastaze i dovode do umiranja. Maligni melanom je jedan od najagresivnijih i najmalignijih tumora u ljudi. Nastaje na bazi mladeža (biljega) na koži. Ovaj tumor je rjeđi od nemelanomskih, mada se posljednjih godina i u našoj zemlji sve češće javlja", navode u saopštenju.

U Crnoj Gori broj oboljelih od melanoma u proteklim godinama je, kako navode, oko 40, dok je prosjek nemelanomskih tumora u proteklim godinama blizu 250, što odgovara evropskom prosjeku novooboljelih.

"Pravovremeno otkrivanje i liječenje promjena na koži od izuzetnog je značaja i uz svima poznate mjere zaštite od prekomjernog UV zračenja predstavlja najmoćnije sredstvo u borbi protiv ovih malignih bolesti. Za pet osoba koje se prve jave na broj telefona CDPR-a 069 530 666 u ponedjeljak 20. marta u 18 sati, obezbijeđen je besplatan pregled kože, a za ostale koji se jave u tom vremenu obezbijeđen je pregled sa 50% popusta, ponavljamo kao način prevencije u borbi protiv malignih oboljenja kože - melanoma u Poliklinici Filipović", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније