Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

27. 02. 2017. 22:13   >>  21:50

SJUTRA

Poslanici o odgađanju primjene Zakona

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata u Crnoj Gori neće se primjenjivati od 1. marta, kako je bilo predviđeno, već se odgađa do 31. jul, jer nije urađena evidencija nelegalnih objekata. O izmjenama Zakona, kojim se odgađa njegova primjena, izjasniće se sjutra poslanici crnogorskog parlamenta.

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata stupio je na snagu avgusta prošle godine, a predviđeno je da se primjenjuje od 1. marta.

U cilju pripreme realizacije ovog značajnog projekta neophodno je, kako se navodi u obrazloženju Vlade, sprovesti tender za izradu orto foto snimka koji predstavlja osnovu za uspostavljanje baze podataka neformalnlh objekata.

"Izrada evidencije predstavlja uslov za pravilnu primjenu Zakona, jer je predviđeno da se primjenjuje na one neformalne objekte koji se mogu identifikovati na orto foto snimku. Propisano je da će na osnovu baze podataka biti izvršena identifikacija objekata koji nijesu ušli u proces legalizacije i na njih će biti primijenjene zakonske mjere“, navodi se u zakonskom obrazloženju.

Prema Zakonu o državnom premjeru i katastru izrada orto foto snimka je obaveza Uprave za nekretnine, ali u njihovom budžetu nijesu bila planirana sredstva za ovu namjenu.

"U cilju obezbjeđivanja orto foto snimka, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u prethodnom periodu raspisalo četiri javna poziva -tendera za izbor najpovoljnijeg ponudača, ali su svi bili neuspješni“, navode iz tog resora.

Ministarstvo ocjenjuje da nijesu ispunjene pretpostavke, pa je predloženo da se početak primjene Zakona odgodi do 31. jula, do kada će biti raspisan tender za izradu orto foto snimka.

Planirana je, kako se ističe, izrada kosog orto foto snimka koji daje mogućnost mjerenja dužine i visine objekta i na osnovu njih i površine objekata, kao i sagledavanja izgleda fasada i spratnosti objekata, što omogućava sagledavanje prekoračenja objekata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније