Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

19. 02. 2017. 16:41 >> 16:16

TRAŽE LOKACIJU

Kinesko ljekovito bilje u nikšićkoj opštini

Prostor na teritoriji nikšićke Opštine ispunjava uslove za sadnju kineskog ljekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj medicini te države. To su prve ocjene stručnjaka i predstavnika kineske provincije Sečuan nakon završetka dvodnevne radne posjete Nikšiću tokom koje su obišli ponuđene lokacije i razmatrane konkretne mogućnosti saradnje za eventualne investicije u tom projektu.

Zamjenik direktora Zavoda za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sečuan, Jang Dženg Čun, kazao je da je riječ o prvom koraku na realizaciji projekta dogovorenog u novembru prošle godine u letonskoj prijestonici u Rigi, kada su predstavnici Vlada Crne Gore i Kine potpisali Memorandum o saradnji za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja na teritoriji Opštine Nikšić.

"Projekat je veoma značajan kako za razvoj ekonomije, agrobiznisa i zaposlenosti Crne Gore, tako i za Kinu, jer se tradicionalni medicinski proizvodi mogu mnogo lakše izvoziti u druge evropske zemlje i prekookeanska tržišta, kao i vratiti nazad u države iz okvira inicijative pojas i put. Riječ je o projektu 16 plus jedan koji veoma vrednuje kineska Vlada“, rekao je Jang Dženg Čun nakon radnog sastanka u zgradi nikšićke Opštine.

On je kazao da je prvi utisak nakon obiđenog prostora na teritoriji Nikšića da ispunjava zahtjeve za sadnju kineskog ljekovitog bilja. 

"Preostaje detaljna hemijska analiza i istraživanja kako bi potvrdili koje bi sorte najbolje odgovarale ovom tlu“, rekao je kineski predstavnik.

On je kazao da su veoma zahvalni predstavnicima nikšićke Opštine sa kojima su imali odličnu komunikaciju, što je „ veoam bitan preduslov za sprovođenje projekta“.

"Najbolja potvrda kako Crna Gora gleda na ovaj projekat su i sjutrašnji sastanci sa ministrom Milutinom Simovićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem, dok našu zainteresovanost potvrđuje dolazak najboljih stručnjaka i predstavnika Kine. Nadamo se da će ovaj projekat imati veliki uspjeh u Crnoj Gori“, rekao je Jang Dženg Čun. 

Predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović, kazao je da je inicijativa o sadnji ljekovitog bilja na području Nikšića potekla prošle godine od kineskog ambasadora i zdravstvene ustanove Kina medica u Podgorici i da je riječ o projektu vrijednom oko deset miliona eura.

"Za sadnju tog ljekovitog bilja treba da obezbijedimo dovoljno prostora od oko 600 hiljada metara kvadratnih ili 60 hektara i još dodatnih šest hektara za izgradnju objekata za preradu. Planirano je da u Crnoj Gori bude centar iz koga bi se evropsko tržište snabdijevalo kineskim biljnim proizvodima, koji se koriste u alternativnoj medicini“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Sečuana obišli su prostore u mjesnoj zajednici Lukovo, na visoravni Vučje i Pac Polju, a preostalo je da, na putu do Primorja, posjete i Grahovo.

"Dogovori o uzgajanju tog ljekovitog bilja odvijaju se veoma brzo i nadamo se da će se tako i nastaviti, jer je riječ o važnom projektu“, ocijenio je Grbović.

On je kazao da su Kinezima predočili državne stimulacije i povoljnosti vezane za obezbjeđenje prostora, bilo da je riječ o zakupu ili eventualnoj prodaji zemljišta, plaćanju poreza i da je sada preostalo da kineski partneri izvrše potrebne analize.

Delegacija provincije Sečuan Narodne Republike Kine boravi dva dana u radnoj posjeti Nikšiću.

U delegaciji su predstavnici Zavoda za kinesku tradicionalnu medicinu provincije Sečuan kao i renomirani naučnici i istraživači koji su ovog puta prikupili uzorke zemljišta kako bi mogli utvrditi koje bi se biljne sorte najbolje primile u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније