Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

16. 09. 2016. 16:39 >> 16:19

JASAVIĆ-MEDENICA

Stvoren dobar normativni okvir

U Crnoj Gori stvoren je dobar normativni okvir koji garantuje da u pravosuđu mogu naći mjesto samo oni sa najvišim stepenom stručnih znanja, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednice Vlade Azre Jasavić i predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice.

"Naše društvo mora sačuvati pravdu da bi ona sačuvala nas. Na pravdu u državi pečat i potpis stavljaju sudovi. Svaku nepravdu sudovi moraju ispraviti. Samo nezavisni sudovi i nepristrasne sudije sa istinskim ličnim i profesionalnim integritetom, garant su funkcionisanja pravne države i vladavine prava", istakla je Jasavić.

Prema njenim riječima, pravda počiva na zakonima i ljudima koji im se priklanjaju. "Svi oni koji to ne razumiju, kad tad nađu se pred licem pravde".

"Nikada ne smijemo zaboraviti da ne može biti pravedan onaj ko nije čovječan", kazala je Jasavić.

Pravdu, kako je navela, dijele ljudi kojima država daje povjerenje da po Ustavu i zakonima sude.

"Medenica i Jasavić su saglasne da je u Crnoj Gori stvoren dobar normativni okvir koji garantuje da u pravosuđu mogu naći mjesto samo oni sa najvišim stepenom stručnih znanja, koji moraju biti spremni da sve svoje kapacitete stave na raspolaganju društvu", saopšteno je iz kabineta potpredsjednice Vlade.

Medenica je kazala da se broj sudija mora utvrđivati na osnovu broja predmeta, a ne prema broju stanovnika, kako bi njihov rad bio efikasniji.

Ona je istakla da nema kašnjenja u donošenju odluka i da je povećana transpertnost rada sudova na taj način što se sve odluke objavljuju na sajtu, što pozitivno utiče na njihov kvalitet, budući da su pod okom javnosti.

Jasavić je ocijenila da najznačajnije mjesto u pravosudnom sistemu ima Vrhovni sud, koji obezbjeđuje jedinstvenu primjenu zakona od strane sudova kroz utvrđivanje načelnih pravnih stavova i načelnih pravnih mišljenja.

"Ova uloga Vrhovnog suda je od primarnog značaja za postizanje pravne sigurnosti, jer se njom ujednačava sudska praksa, na čemu moramo predano raditi", istakla je Jasavić.

Ona je kazala da Vlada mora stvoriti uslove za nesmetan rad sudova i sudija.

"Sudije koji obavljaju veoma teške poslove moraju imati punu materijalnu satisfakciju za svoj rad, dobre plate i riješena stambena pitanja. Stručan i moralan sudija nikada ne može biti preplaćen, a svaki cent koji se potroši na one koji to nijesu, je bačen u bunar bez dna", zaključila je Jasavić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније