Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina/TVCG ]

16. 09. 2016. 14:51 >> 19:03
1

ZAKLJUČAK ODBORA

Mediji da poštuju standarde u kampanji

U predizbornoj kampanji mediji moraju da poštuju standarde novinarske profesije, a komercijalni emirteri da stvore ambijent da svima omoguće praćenje i izvještavanje pod jednakom uslovima, saopšteno je na sjednici Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije.

Na sjednici sa glavnim i odgovornim urednicima elektronskih medija dogovoreno je da za sljedeće izbore Agenciji za elektronske medije predlože da donesu opšta pravila za sve.

Vršilac dužnosti urednika Prvog programa Televizije Crne Gore, Aleksandar Mirković, rekao je da će ta medijska kuća tokom kampanje izvještavati profesionalno.

Kako je kazao, pravila im ne daju mnogo prostora za slobodno tumačenje.

„Ova pravila smo neznatno doradili. Čini mi se da smo samo dali više prostora izbornim listama, jer je u tom dijelu i intervju sa nosiocima izbornih lista“, pojasnio je Mirković.

On je saopštio da su upoznali većinu izbornih lista sa pravilima.

„Uz pomoć OEBS-a, dobili smo eksperta iz Javnog servisa iz zemlje Evropske unije koji će se priključiti uredničkom timu za dan, dva i mislim da će nam njegovo iskustvo i profesionalnost pomoći, jer će on svakodnevno raditi kao član našeg tima“, rekao je Mirković.

On je poručio da se trude da svima daju prostora i ocijenio da se je to vidljivo.

Urednik radija i portala Antena M, Darko Šuković, ukazao je da sjednici nema predstavnika štampanih medija.

On je, govoreći o elektronskim medijima, ocijenio i da na sjednici nema “ni nekih jako bitnih igrača na medijskoj sceni“.

Šuković je saopštio da u njegovoj medijskoj kući nijesu postavljali nikakva posebna pravila.

„Pratićemo kampanju, kao malo pojačan set zbivanja na političkoj sceni i o tome izvještavati onako kako to radimo i u redovnim situacijama“, objasnio je Šuković.

On je naveo da imaju isti cjenovnik za sve, koji je dobio ko god je tražio.

Urednica Prve Televizije, Sonja Drobac, rekla je da komercijalni emiteri u Crnoj Gori nemaju obavezu donošenja posebnih pravila o izvještavanju tokom kampanje.

„Sam Zakon ostavlja prostor za tumačenje i to dosta komplikuje život komercijalnim emiterima“, dodala je Drobac.

Kako je kazala, uslovi za oglašavanje moraju biti isti za sve, što, dodala je, i jeste tako u njenoj medijskoj kući.

Drobac je navela da su od AEM tražili da izdaju opšta pravila za sve emitere.

Na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Slavena Radunovića koliko je koštao prenos skupa Demokratske partije socijalista na Cetinju i da li bi to omogućili i DF-u pod istim uslovima, direktor Pink Televizije, Goran Radenović, saopštio je da je cjenovnik te medijske kuće javan i postavljen na sajtu.

 Radunović je kazao da primjećuje pomake u radu Javnog servisa.

„Ne kažem da sam zadovoljan, ali primjećujem pomake na bolje i to me raduje“, saopštio je on.

Direktor Radija Tivat, Dragan Popadić, rekao da je da oni, otkad je on na čelu tog medija, nemaju nijednu primjedbu političkih subjekata na njihov rad.

„Jednostavno, imali smo dobru namjeru da budemo pošteni prema sebi,a onda i prema drugima“, dodao je Popadić.

On je kazao da nema visoko mišljenje prema ovakvim i sličnim odborima.

„Doživljavam to kao neku vrstu sužavanja medijskih sloboda“, rekao je Popadić i pozvao sve da odigraju oktobarsku utakmicu pošteno, sa obostranim dobrim namjerama.

Predsjednica Odbora, Nada Drobnjak, ukazala je da cilj tog skupštinskog Odbora nije cenzurisanje medija, već da se, bez diskriminacije i zle namjere, izvještava u predizbornom kampanji i da svi imaju jednaku mogućnost da pošalju građanima svoju političku poruku.

Koča Pavlović iz DF-a kazao je da oni treći izborni ciklus ima problem sa televizijom Nikšić.

„Oni su odbijali da poštuje odredbe zakona koje su ih obavezivali da otvore prostor za besplatni politički marketing za učesnike izbornih trka“, saopštio je Pavlović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније