Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

05. 09. 2016. 19:42 >> 19:32

REAGOVANJE EPCG

Drugi blok TE okosnica razvoja za region

Izgradnjom Drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja stvara se prostor za ublažavanje deficita električne energije u Crnoj Gori i okosnica razvoja, ne samo tog sektora i države već i cijelog regiona, poručeno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz Grin houma (Green Home) su kazali da bi se izgradnjom termoelektrana u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji podstakle klimatske promjene i povećali regionalni troškovi za zdravstvo i životnu sredinu. 

U reagovanju Radnog tima za implementaciju projekta Drugog bloka TE “Pljevlja“ su ocijenili da se postojeći elektro-energetski sektor može razvijati kroz ekonomski opravdanu upotrebu uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskom području. 

„Time se stvara prostor za ublažavanje deficita električne energije u Crnoj Gori i stvara okosnica razvoja, ne samo ovog sektora i države već i cijelog regiona”, smatraju u Radnom timu za implementaciju projekta Drugog bloka TE “Pljevlja“.

Kako su kazali, proizvodnja električne energije na bazi uglja za sada predstavlja najbolji način valorizacije tog energetskog resursa, što je i praksa razvijenih zemalja Evropske unije (EU), a negativni uticaji takvih projekata eleminišu se primjenom savremene i najbolje raspoložive tehnike (BAT) i poštovanje zahtjeva regulative za zaštitu životne sredine EU.

Podjeća se da se Škoda Praha obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u Drugom bloku TE Pljevlja.

„Predviđena je tehnika BAT, koja uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa Direktivom Evropskog Parlamenta i Savjeta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama (Integrisana prevencija zagađenja i kontrola) - emisija sumpor dioksida (SO2) do 150mg/nm3, emisija NOx do 200 mg/nm3 i emisije prašine deset mg/nm3", pojašnjava se u reagovanju. 

Kako su dodali iz Projektnog tima, ponuda češke kompanije obuhvata i postrojenje za selektivnu katalitičku redukciju oksida azota u slučaju definisanja još rigoroznijih medjunarodnih strandarda ukoliko se pojave u budućnosti.

„Dakle, kritički navodi pojedinih NVO-a u posljednje vrijeme, u kojima se ne navodi bilo kakav predlog alternativnog rješenja, predstavljaju ništa drugo do pokušaj zbunjivanja javnosti čime se ostavlja dosta prostora za manipulaciju i različita tumačenja", smatraju u Projektnom timu.

Oni naglašavaju da je kao i u prethodnom periodu, njihov cilj na izradi projekta, da se javnosti Crne Gore pruži objektivna slika značaja izgradnje prvog većeg energetskog objekta u Crnoj Gori nakon 30 godina. 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније