Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2013. 08:26 >> 08:29
4

TROVANJE HRANOM

Iz "Škole prirode" u Hitnu

Jedanaest učenika podgoričke Osnovne škole "Radojica Perović" juče ujutro završilo je u stacionaru Hitne pomoći u Budvi zbog trovanja. Đaci te škole su se žalili na stomačne tegobe, mučninu i malaksalost. Roditelji djece, koja su u okviru škole u prirodi od četvrtka gosti hotela "Park" u Budvi, tvrde da je trovanje posljedica neispravne hrane, pišu "Vijesti".

 

 

Iz nadležnih inspekcija i hotela navode da će uzrok trovanja biti poznat tek nakon što Institut za javno zdravlje obavi analize uzoraka iz kuhinje i objekata sa hotelskom hranom.

Analiza se, prema pisanju "Vijesti", radi i zbog trovanja grupe učenika iz nikšićke osnovne škole koji su bili gosti hotela prethodne sedmice.

Direktorica škole "Radojica Perović" Mirjana Bošković rekla je da su djeca za sada dobro, te da o njima brinu vaspitači i ljekar agencije preko koje su ugovorili angažman.

Ona je istakla da je ukupno 250 djece gostiju hotela, te da je riječ o učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Nakon trovanja desetak roditelja je svoju djecu odvelo kući. Direktorica tvrdi da nema razloga za paniku, niti potrebe da se cijela grupa vrati za Podgoricu prije planiranog roka.

Bošković je saopštila da je samo jedno dijete juče ujutro odvezeno u podgoričku Dječju bolnicu i da si ljekari rekli da je stabilnog zdravstvenog stanja.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović je, međutim, saopštio kako po informacijama koje je on dobio, nije bilo potrebe za hospitalizacijom nijednog djeteta.

"Jedanaestoro djece je primljeno u Dom zdravlja u Budvi, šestoro je primilo terapiju sa infuzijom. Sve je, po službenom protokolu, prijavljeno policiji i Institutu za javno zdravlje i sad je dalja nadležnost na drugim ustanovama. Potrebe za hospitalizacijom nije bilo, a na osnovu simptoma koji su bili, povraćanje, mučnina, malaksalost, ali nijedan od njih nije bio drastičan simptom", rekao je Stefanović.

Djeca su u Službu hitne pomoći dovedena oko tri sata ujutro. Stefanović je rekao da je svako dijete upućeno da se obavezno javi pedijatru.

Direktor hotela "Park" Branko Petričević je rekao da ne želi da prejudicira ishod analiza, ali je ukazao da djeca izlaze iz hotela i kupuju i hrane se i na drugim mjestima.

"Radi se o 260 djece i njih 11 se žalilo na stomačne probleme. Djeca su se i kupala, izlazila iz hotela i hrane se i na drugim mjestima. Ništa konkretnije ne mogu da vam kažem, kada budu sve analize gotove onda mogu da vam dam više informacija. Ono o čemu ja imam informaciju je da vrtić u Budvi ima problema sa tim i još turističkih objekata. Ja se duboko nadam i vjerujem da su nalazi dobri i prethodni su bili dobri. Mi smo otvorili hotel 24. aprila, imali smo grupe sa ex yu prostora od 900 učenika, nije bilo problema. Ovdje se radi o maloj djeci koja su se i kupala i moguće je da nešto drugo pojedu, roditelji im takođe donose hranu", rekao je Petričević.

Glavna sanitarna inspektorka Višnja Orban saopštila je "Vijestima" da je nakon prijave od juče ujutro u hotel stigla higijensko-epidemiološka ekipa iz Podgorice iz Instituta za javno zdravlje i Sanitarne inspekcije, te da su uzeti uzorci i pregledan kompletan objekat.

"Hotel 'Park' uzrokovan je i prije početka ove sezone. Ti su uzorci bili u redu, a za ove ćemo sačekati do konačnih rezultata. Reagovali smo i u slučaju trovanja djece iz Nikšića koja su bila prethodno u hotelu", rekla je ona.

Orban je kazala da u slučaju da se utvrdi da je trovanje nastupilo hranom, postoje "kaznene odredbe i da će oni postupiti po ovlašćenjima koja imaju u zakonu".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније