Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 05. 2013. 19:05 >> 20:54
3

LOZNA - BIJELO POLJE

Sahranjeni posmrtni ostaci Iljaza Ličine

U Loznoj kod Bijelog Polja, danas su sahranjeni posmrtni ostaci Iljaza Ličine, stradalog 1993., nakon što je sa još 18 putnika otet iz voza u Štrpcima. Posmrtni ostaci Iljaza Ličine, pronađeni su tokom asanacije posmrtnih ostataka iz jezera Perućac 2010. godine.

Na lokalitetu Crni potok u Opštini Srebrenica, nađeni su skeletni ostaci žrtve za koju je DNK-a metodom utvrđeno da se radi o Iljazu Ličini rođenom 29. jula 1950. u Loznoj.

Opraštajući se od brata, Ragib Ličina je danas na groblju u Loznoj kazao da je dvadeset  godina, dva mjeseca i dvadeset dana  zaista dug period za sve ljude koji imaju sluha.

„Moj brat je 23. februara 1993. krenuo iz Beograda da obiđe svoju rodbinu, krenuo je vozom smrti, vozom koji se zvao Lovćen. Neljudi  su ga spriječili da dođe svojoj kući, svojoj porodici. On i njegovi drugovi, koji su ubijeni i u Drinu bačeni, biće vječno među ljudima živi. Iako je dug period putovanja, punih dvadeset godina, danas je uspio da stigne na rukama svoje braće, prijatelja, komšija i dobronamjernih ljudi. Molim dragog Boga da se ovo više nikada nikome ne desi, i da u istoriji ne bude mjesta za pisanje ovakvih događaja", kazao je Ragib Ličina.

Opraštajući se od pokojnog Iljaza, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da mnogi pričaju da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije  bili ovakvi ili onakvi, građanski ili za teritoriju, međutim, kazao je, Iljaz se nije mogao naći ni u jednom od njih.

 

„Ovaj šehid je svjedok da je njegova krivica jedino bila u tome što pripada vjeri. Nije se borio za ideale nekih velikih država, niti za promjenu teritorija, on se jedino borio da svojoj porodici donese hljeb, ali mu ni to nije bilo dozvoljeno. Mi praštamo i mnogo smo praštali, ali nekad čekamo da se neko sjeti te naše dobrote, mada neko neće da se sjeti,“ istakao je Fejzić.

Reis je, potom, još jednom pozvao nadležne, da  konačno donesu odluku o izgradnji spomenika.

„Danas je u Bijelom Polju veoma lako napraviti spomen obelježje, nakon stradanja ljudi u vozu, i mi to poštujemo. U Bijelom Polju je vrlo lako napraviti spomenik stradalim stranim učenicima koji su nesrećno izgubili svoje živote i mi to poštujemo. Ali, zašto Bijelo Polje nema snage da ove čestite ljude, koje je neko ubio, a oni su građani Bijelog Polja, da stavi neku ploču, da to bude učiteljica i pouka mlađim generacijama. Imamo razloga da sumnjamo da se to neće uraditi. Želimo da poručimo opštini da slijedi  primjer opštine Prijepolje“, poručio je saopštio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Pored Iljaza Ličine, 27.februara 1993., iz voza je izvedeno još 18 putnika, 17 Muslimana i jedan Hrvat, od strane jedinice kojom je komandovao Milan Lukić, koji je kasnije zbog ratnih zločina osuđen na kaznu doživotnog zatvora u Haškom tribunalu.

Ranije su u jezeru Perućac pronađeni posmrtni ostaci još tri oteta putnika - Halila Zupčevića,Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније