Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

22. 04. 2016. 20:18 >> 08:43

DAN PLANETE

Klimatske izazove uvrstiti u razvojne planove

Izazovi koje nose klimatske promjene moraju biti integrisani u sve sektorske politike i razvojna dokumenta, a za njihovo sprovođenje biće nužno uključivanje svih aktera, ocijenjeno je na svečanosti koja je u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici organizovana povodom Dana planete Zemlje.

Svečanost su, kako je saopšteno, organizovala ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i održivog razvoja i turizma, UNDP i Ambasada Francuske, u čast Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, koji će zvanično biti otvoren za potpisivanje danas, u sjedištu UN u Njujorku. 

Na događaju je, u okviru izdanja “Smanji svoj karbonski otisak”, Pošta Crne Gore na inicijativu Vlade i UNDP-a, predstavila prigodnu poštansku markicu i koverat prvog dana. 

“Na markici su dominantne zelena i plava boja, u otisku stopala oslikana je mapa Crne Gore, a u pozadini je prikazana šuma”, kaže se u saopštenju.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni je rekla da su klimatske promjene već počele da mijenjaju život na Zemlji. 

Mekluni je govorila o ličnom iskustvu i potrebi aktivnog učešća svakog pojedinca u borbi protiv klimatskih promjena i aktivnostima koje vode smanjenju karbonskog otiska. 

„Karbonski otisak pojedinca se stvara obavljanjem dnevnih aktivnosti kojima se emituju gasovi sa efektom staklene bašte i zagađuje atmosfera. Svaki put kad vozimo auto, ili ostavimo upaljena svjetla i elektronsku opremu kada nijesmo kod kuće, povećavamo svoj karbonski otisak“, pojasnila je Mekluni.

Državni sekretar za politička pitanja u MVPEI, Igor Jovović, kazao je da će izazovi koje nose klimatske promjene morati da budu integrisani u sve sektorske politike i razvojna dokumenta, dok će u njihovo sprovođenje biti nužno uključivanje svih aktera, od lokalne i nacionalne administracije, nevladinog i poslovnog sektora kao i akademske zajednice. 

On je istakao značaj lansiranja jubilarne markice “na današnji dan kada će predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zajedno sa liderima više od 130 zemalja svijeta, potpisati istorijski Pariški sporazum o klimatskim promjenama”. 

“Ovaj čin je još jedna potvrda da je Crna Gora, i pored malog udjela u globalnim emisionim i populacionim statistikama, suštinski posvećena da doprinese sprovođenju usvojenog Klimatskog sporazuma kroz odgovorno i održivo upravljanje svojim razvojnim potencijalima na način koji ima minimalni uticaj na životnu sredinu i promjenu klime", rekao je Jovović. 

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Veronik Brimo, ukazala je na činjenicu da je sprovođenje Pariskog sporazuma u djelo zajednički izazov. 

“Potrebno je pretvoriti obaveze u javne politike i investicione planove za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i prilagođavanje na njih. Zajednička akcija svijeta potrebna je da se ono na što su se zemlje obavezale pretoči u djelovanje: država, regija, opština, poslovna zajednica, civilno društvo - svi smo mi dio rješenja“, poručila je Brimo.

Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Srđan Mugoša, podsjetio je da je Crna Gora uradila tri nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama i usvojila Nacionalnu strategiju do 2030. godine. 

“Strategija označava put ka niskokarbonskom društvu, uz ambiciozan plan smanjenja emisija od 30 odsto u odnosu na baznu 1990. godinu. U očekivanju skorog otvaranja pregovaračkog poglavlja 27, na putu evropskih integracija, Crna Gora će u narednim godinama inkorporirati EU propise iz oblasti zaštite klime i ukupno zaštite životne sredine u nacionalno zakonodavstvo”, rekao je Mugoša.

Dan planete Zemlje obilježen je u bašti energetski efikasne Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, u prisustvu velikog broja predstavnika Vlade i lokalnih samouprava, diplomatskog kora, civilnog društva i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније