Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2016. 11:23 >> 11:07

JUVENTAS APELUJE

Omogućiti maloljetnicima liječenje od zavisnosti

Crna Gora treba da omogući adekvatnije i sveobuhvatnije liječenje mladih i maloljetnih osoba koje koriste droge, saopšteno je iz nevladine organizacije Juventas.

 

Oni smatraju da je posebno bitno kada se uzmu u obzir trendovi rasta broja maloljetnika koji se drogiraju u našoj državi,  te činjenica da je većina postojećih servisa liječenja i smanjenje štete u Crnoj Gori vezana za legalno punoljetstvo.

„Napominjemo da Crna Gora nema dječjeg psihijatra, da ne postoje programi koji bi se fokusirali na početne faze zavisnosti i osnaživanje njihovih porodica, prije svega roditelja. Podrška u ranoj fazi bolesti zavisnosti, podrška maloljetnicima koji koriste droge uz snaženje preventivnih mehanizama je jedna od ključnih karika koje crnogorskom sistemu nedostaju. Otuda zajedničke aktivnosti NVO sektora aktivnoj u ovoj oblasti moraju biti što ozbiljnije i stručnije razmotrene“, navodi se saopštenju.

Iz Juventasa su naveli da podaci pružaoca usluga pokazuju da u Crnoj Gori postoji trend porasta broja maloljetnih osoba koje koriste droge ili su zavisne od njih u posljednjih par godina.

„Međutim, roditelji se često obraćaju nevladinim organizacijama po savjet, jer nijesu u mogućnosti da dobiju potrebnu pomoć u okviru sistema zdravstvene, niti socijalne zaštite. Roditelji navode da psihijatri nijesu spremni da liječe maloljetne osobe oboljele od bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, dok radnici centara za socijalni rad “razumiju situaciju, ali su im ruke svezane”, jer ne postoje ustanove za liječenje maloljetnika“.

U praksi je, kako se dodaje, smiještanje maloljetnika na liječenje u psihijatrijsku ustanovu je praktično nemoguće, posebno onih koji su zavisni od psihoaktivnih supstanci.

„Alternativa koja se roditeljima nudi, a ukoliko maloljetna osoba ima i još neki psihološki ili mentalni izazov, je da se izvrši hospitalizacija, ali da roditelj bude 24 sata prisutan u bolnici tokom cijelog trajanja liječenja. Sa druge strane, roditeljima se često savjetuje da djecu prijave policiji za, najčešće nasilje u porodici, kako bi se smjestili u Resursni centar za djecu i omladinu. Mišljenja smo da ovakav tretman maloljetnih osoba doprinosi direktnom produžetku agonije i njih i njihovih porodica, a pogubno utiče na oboljelu osobu u smislu ranog otkrivanja i liječenja bolesti koje je u driektnoj sprezi sa stopom uspješnosti liječenja i eventualnim konačnim izlječenjem. Napomenuli bi da je starosna granica za liječenje maloljetnika, koji su opijatski zavisnici, metadonskom detoksikacijom ili supstitucijom, u zemljama Evropske unije, ali i zemljama regiona poput Srbije, Makedonije i Hrvatske, odavno pomjerena na 16 godina starosti ili je uopšte nema“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније