Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal RTCG, Vukoman Kljajević Radio CG

27. 02. 2016. 11:51 >> 08:55
25

ZLOČIN U ŠTRPCIMA

Odgovorne izvesti pred lice pravde

Dvadeset tri su godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na željezničkoj stanici Štrpci, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Tim povodom položeni su vijenci na Pobrežju u Podgorici, dok je u Bijelom Polju otkriveno spomen obilježje.

Tim povodom delegacije Foruma, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata i Islamske zajednice položile su, cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama rata na prostorima bivše SFRJ od 1991-2001. godina, u Spomen parku na Pobrežju. 

Obilježavanje godišnjice zločina u Štrpcima obaveza je prema onima koji su toga dana postali žrtve, saopštio je predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović.

"Tradicionalna obilježavanja su naša obaveza prema onima loji su tog kobnog dana bili žrtve pripremljenog zločina. Ne ponovilo se piše na spomeniku, a mi dodajemo i ne zaboravilo se", kazao je Tuzović.

Tom prilikom Azra Jasavić je kazala da zločini ne zastarjevaju i da pravda mora biti dostižna. "Naša sjećanja i poštovanje prema žrtvama u Štrpcima je jasna poruka počiniocima ovog zločina da nećemo dozvoliti da takva prošlost bude naša sadašnjost, niti naša budućnost", poručila je Jasavić.

Stoga je, kako je naglasila, važno da se kao društvo suočimo sa prošlošću radi budućnosti. Jasavić je kazala da očekuje da svi odgovorni za ovaj zložin konačno budu izvedeni pred lice pravde. 

“Sat života” u Bijelom Polju

Spomen obilježje žrtvama postavljeno je u Bijelom Polju. Izvedeno je u vertikali u visini od 5, 20 centimetara, pa njegova sjenka može postati osnova za sunčani sat, zbog čega je nazvano “Sat života”.

Predstavnik porodica stradalih putnika, Ragib Ličina, kazao je da je 27. februar koban i težak, ali ne dan bez nade.

“Teško je ono što se desilo i dao Bog da se vise nikad nikome ne desi. Da se to ne bi dogodilo potrebno je da se pred lice pravde izvedu vinovnici zločina”, kazao  je Ličina.

Predstavnik Foruma Bošnjaka, Mirsad Rastoder, kazao da je neizvjesnost od 23 godine boli.

“Boli što je samo jedan od saučesnika u zločinu osuđen, a ostali se šetkaju kao da se ništa nije desilo. Boli sumnja u pravosuđa koja su tek prošle godine krenula da sude optuženim za otmicu u Beogradu i Sarajevu, sa mnogo nepoznanica i odugovlačenja. Boli što jezero Perućac i dalje krije posmrtne ostatke, a grijeh prema zaboravljenim porodicama se uvećava”, kazao je Rastoder.

Apelovao je na državne organe da se, ako ništa drugo a ono razmjenom raspoložive dokumentacije, uključe u rasvjetljavanje tog, kao i svih drugih zločina počinjenih devedesetih godina nad građanima Crne Gore ili u ime Crne Gore nad građanima drugih država.

Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsjetili su tim povodom da porodice žrtava i dalje čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata, prenosi agencija agencija Anadolija.

Za ovaj zločin do sada je pravosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević. U sudskom postupku koji je protiv njega vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz istog izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

"Nakon što su im oduzeli sve vrijedne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gdje su im naredili da legnu, a zatim su ih Milan Lukić i Boban Inđić ubili. Za to vrijeme Ranisavljević je čuvao stražu ispred kuće, pa je ranio jednog od otetih putnika koji je pokušao da pobjegne. Ranjenog putnika zaklao je Milan Lukić", navode nevladine organizacije.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno neidentifikovano lice. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim tijelima i dalje traga, piše Anadolija. 

Krsto Čabarkapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније