Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2016. 13:15 >> 13:00

ČESTITKE DRŽAVNOG VRHA

Ustavni sud garant zaštite pravnog poretka

Predsjednici države, parlamenta i Vlade, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, čestitali su predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić, sudijama Ustavnog suda i svim zaposlenim, Dan Ustavnog suda Crne Gore, i poželio im mnogo uspjeha i dostignuća u daljem radu.

 

Vujanović u čestitki navodi da Crna Gora ima dugu ustavnu tradiciju koja  seže od običajno - pravnih  normi,  preko prvih pisanih izvora ustavnog prava, kakve prije više od dva vijeka imamo u pravnim aktima Stega i Zakonik opšći crnogorski i brdski, kada je tadašnje crnogorsko plemensko društvo transformisano u državu,  pa sve do prvog crnogorskog Ustava 1905. godine kada počinje istorija crnogorske pisane ustavnosti.

"To je vrijeme kada je društveni progres oslonjen na učvršćivanju zakonitosti , a društveni život organizovan u skladu sa Ustavom, načelima demokratije i političke kulture parlamentarizma. Period nakon Drugog svjetskog rata  donijeće razvoj ustavnog sudstva  koji se odvijao u okviru  federativnosti tadašnje države čiji je Crna Gora bila ravnopravni član, pa sve do 1964. godine kada je Ustavni sud Crne Gore počeo sa radom kao republički sud u okviru tadašnje SFRJ", navodi se u čestitki Vujanovića.

Danas, kako kaže predsjednik, nakon obnove državnosti Crne Gore, u vremenu poštovanja i afirmacije najvećih demokratskih dostignuća kojima težimo našim strateškim integracionim opredjeljenjima, "Ustavni sud je, štiteći ustavno – pravni poredak, ljudska prava i slobode,  utemeljen prije svega na težnji  da se država zasniva i izgrađuje na principu vladavine prava".

Predsjednik parlamenta, Krivokapić, u čestitki navodi da ustavna tradicija koja datira još od 1905. godine daje nam za pravo "da budemo ponosni na trajanje ustavne uređenosti naše države".

"Hronologija života crnogorskog Ustava i sazrijevanja društva i države najbolje je oslikana u Ustavu nezavisne Crne Gore iz 2007. i njegovim civilizacijskim iskorakom u građanski, moderni ustav na tlu Evrope. Danas je Ustavni sud Crne Gore, kao posebna državni institucija zaštitnik i čuvar ustavnosti i zaštite građanskih prava i sloboda. To je velika obaveza i breme i na profesionalnom i građanskom polju. Ustavni sud mora biti sigurnost za ustavno funkcionisanje Države i nadzor nad svim granama vlasti kako bi one bile u ustavnom smislu 'ustavljene' kroz mehanizam balansa kontrole, a u krajnem i ustavnosti djelovanja institucija i pojedinaca", navodi Krivokapić.U čestitki premijera Đukanovića navodi se da nas čini ponosnim činjenica da Crna Gora ima viševjekovnu ustavnu tradiciju izniklu iz običajno – pravne norme, koja svoj pisani začetak veže za 'Stegu' iz 1796. godine.

"Akt kojim je pravno regulisan bitan dio osnovnih društvenih odnosa tadašnje Crne Gore, na način kako se ta pitanja u savremenom društvu uređuju Ustavom", navodi se u čestitki Đukanovića.

Od ustanovljavanja ustavnog sudstva 1963. godine i početka rada Ustavnog suda godinu dana kasnije, više od pola vijeka generacije sudija Ustavnog suda, poštujući profesionalnu etiku i visoke moralne standarde profesije koju vrše, bile su i ostale, kako navodi premijer, "čvrst oslonac jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Crnoj Gori".

Premijer u čestitki konstatuje da je danas Ustavni sud garant zaštite ustavno pravnog poretka i ljudskih prava i sloboda zajemčenih najvišim međunarodnim dokumentima i institucija, koja ima poseban značaj za razvoj crnogorskog društva i nastavak našeg evropskog i evroatlantskog puta.

"Predsjednik Vlade je izrazio žaljenje što zbog ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti da prihvati poziv i prisustvuje Svečanoj akademiji povodom Dana Ustavnog suda", navodi se u čestitki premijera.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније