Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 01. 2016. 16:12 >> 15:58

MILIVOJEVIĆ SUMNJA

Policija obmanjivala LGBT zajednicu

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević, sumnja da je policija u posljednje dvije i po godine svjesno obmanjivala LGBT zajednicu, Vladu i međunarodnu zajednicu, te da je, u želji da se svima dopadne, ozbiljno oštetila prava Nebojše Šofranca.

"Proteklih dana, na svoju incijativu, vodio sam i imao izuzetno korektnu komunikaciju sa novinarom RTCG Nebojšom Šofrancem. U pisanoj i telefonskoj komunikaciji objasnio sam određene svoje službene postupke i istakao da me je iznenadio sadržaj njegovog, javnog, oglašavanja i moje pominjanje u njemu, bez osnova, u jako ružnom i negativnom kontekstu. Kao direktor NVO LGBT Forum Progres oglasio sam se dva puta i to na način koji je u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima zaštite ljudskih prava. Prvi put, što spada u legitimne aktivnosti naše organizacije, pomenuo sam inicijale N.Š. i potpuno poštujući pretpostavku nevinosti što je u svojoj prijavi iz 2013. godine učinio, i bio vrlo pažljiv, i moj prethodnik Zdravko Cimbaljević koji je usljed ekstremnih prijetnji i nasilja bio prinuđen napustiti zemlju", saopštio je Milivojević.

On je objasnio da radi na istraživačkoj knjizi koja obuhvata oko 30 slučajeva iznijetih pred policijom i sudom, te da slučaj koji se vodi protiv lica N.Š. zna isključivo na osnovu službene komunikacije s policijom.

"Sa istom pažnjom sam posvećen ostalim slučajevima i kao stranka u postupku imam pravo da se interesujem za njihove ishode. Nemamo nikakav interes da protiv bilo koga, pa bio taj i homofob, vodimo neke kampanje. Naprotiv. Naš isključivi interes je da u zemlji bude što manje osoba, posebno među javnim ličnostima koji mogu biti primjer javnosti, koji se protive društvenom prihvatanju LGBT zajednice. Nama je stalo do prijatelja i sve bi učinili da u tom procesu, jako teškom i bolnom, nemamo protivnike. Drugi put inicijale sam pomenuo, poštujući zakon, pošto sam napadnut kod Pošte. Kao osoba koja se odgovorno bavi svojim poslom, trudim se biti u svakoj situaciji pažljiv i posvećen promjenama. Šofrancu sam ukazao da je propustio priliku reagovati na pravno moguće načine, ali sam istakao da moja namjera nije da ga sada kritikujem iako imam pravo primjetiti zašto neko ćuti dvije i po godine dok država i njeni organi vode postupke protiv njega bez osnova i razloga", dodaje Milivojević u saopštenju.

Poznato mu je, kaže, najmanje 30 slučajeva, u kojima su građani, po prijavi, mnogo proaktivnije reagovali i spriječili greške u postupanju državnih organa. To će, kaže Milivojević, i dokazati.

"Ne možemo biti odgovorni za službene radnje i greške policije. Sve što sam ikada o ovoj temi rekao zasnovao sam na zvaničnoj policijskoj dokumentaciji. U tom pogledu nemam ličnih želja niti potreba, ali ako su te radnje države bile zakonite prirodno je da se interesujem, kao ovlašćeno lice, za ishod svakog postupka jer to govori o našoj pravnoj zaštiti. Mi nijesmo zainteresovani, niti podržavamo, greške u tom postupku", poručio je Milivojević.

Istakao je da je posvećen dijalogu i rješenjima.

"Zato sam predložio Šofrancu da obojica učinimo sve što je moguće i potrebno, uz zaštitu sopstvenog dostojanstva i prava, da što prije izađemo iz ove situacije. Predložio sam da se susretnemo i možda, na korektan, razuman, pravedan način, zajedno oglasimo. Predložio sam, i to smatrao najvažnijim, da zajednički podnesemo pritužbu na postupanje policije u konkretnom slučaju. Utvrđivanje činjenica s tim u vezi pomoći će da utvrdimo činjenice a njih samo može saopštiti policija uz utvrđivanje odgovornosti ovlašćenih službenih lica. Šofranac me je danas telefonski obavijestio, da je razmislio, i da ne želi da podnosi prijavu protiv policije jer tamo ima puno prijatelja. Nisam ga uspio uvjeriti. Moj život svakodnevno zavisi od te policije i njenog odgovornog rada i tamo, iako nismo prijatelji, ima puno osoba čiji rad profesionalno cijenim", naveo je Milivojević u saopštenju.

Kaže da želi profesionalnu policiju, kojoj možemo vjerovati i na koju se možemo osloniti.

"Postupak Šofranca me je i razočarao samo zato što se opet pokazalo praktičnijim, poželjnijem i smislenim udariti na aktiviste za ljudska prava, prozvati ih, optužiti ih, i pokrenuti lavinu njihovog javnog retoričkog kamenovanja (u ovom slučaju na Zdravka Cimbaljevića i mene), a ne zamjeriti se policiji koja bi trebala biti državni servis u službi građana koji poštuje njihova prava.

"Ne treba nam policija koja namjerno planira i čini greške i tako kasnije, opet smišljeno, 'zadužuje' građane, a odužuje im se, navodno, kako je i obećala, raznim opstrukcijama postupaka koje je sama pokrenula, objašnjavjući da se tako nešto mora jer ih na to 'pritiskaju stranci'. Završiću Orvelom: 'Mi smo potonuli tako duboko da je danas potvrđivanje očiglednog prva dužnost inteligentnog čovjeka'", zaključio je Milivojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније