Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 01. 2016. 12:11 >> 11:57
2

OSUDA MINISTARSTVA

Prijetnje i napadi na LGBT nedopustivi

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo fizički i verbalni napad na izvršnog direktora NVO LGBT Forum Progres, Stevana Milivojevića i apelovalo da se pronađu i sankcionišu počinioci.

“Incidenti motivisani predrasudama i sa nasilnim predznakom često su usmjereni ka LGBTI osobama, a posebnu pažnju izazivaju LGBTI aktivisti koji se zalažu za veću vidljivost LGBTI osoba. Ovakvi  incidenti samo da nam ukazuju kolika je potreba za aktivizmom i promjenama u našem društvu, koje teži punoj demokratiji i vladavini prava. Udaljavanje od svakog oblika stigmatizacije i diskriminacije, otpor je kršenju osnovnih ljudskih prava i može biti unaprijeđenje zajedništva u kojem  različitost ne bi predstavljala osnovu za segregaciju i podjele, već  osnovu za zajednički napredak i punu vladavinu prava”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Verbalne pretnje i fizički napadi, dodaju iz tog Vladinog resora, apsolutno su nedopustivi u jednom ozbiljnom demokratskom društvu.

“Ovom prilikom pozivamo sve nadležne institucije da se omogući adekvatna zaštita svih naših građana i građanki bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo. Ne smije se dozvoliti, niti tolerisati da iko prijeti našim građanima/kama i fizički ih napada”, dodaje se u saopštenju.

U demokratskom društvu, kažu, nema pregovora o tome sa prva svakog pojedinca moraju biti zaštićena.

“Edukacija javnosti o negativnim posljedicama svih oblika nasilja, toleranciji i uvažavanju različitosti, odnosno poštovanju ljudskih prava i sloboda svakog građanina/ke, velike su i značajne stavke na putu ka nultoj toleranciji diskriminacije. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća sve da podrška organizacija i institucija ima veliku ulogu u ovakvim situacijama jer informiše javnost i šalje jasnu poruku protiv nasilja i mržnje”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније