Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 05. 2013. 16:09 >> 16:09
1

POLITIČARI ĆUTE

Ignorišu istopolne brakove

Ignorisanje inicijative koju je Ombudsman uputio parlamentu, u vezi sa usvajanjem zakona o istopolnim zajednicama, jasan je pokazatelj nedostatka političke volje, ali i nebrige poslanika prema LGBT osobama u Crnoj Gori, smatra Danijel Kalezić iz nevladine organizacije Juventas.

U Izvještaju o radu Ombudsmana za prošlu godinu ocijenjeno je da bi promovisanje tolerantnih stavova u društvu, uz stvaranje dobrog zakonodavnog okvira, a prije svega donošenjem zakona o istopolnim zajednicama, doprinijelo opštoj slici dobrog poštovanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.


Kalezić je ocijenio da do usvajanja takvog zakona može da dođe, ali je uslov za to da se pojavi dovoljno kvalitetna inicijativa podržana od što većeg broja institucija, organizacija civilnog društva i pojedinaca.

“Skupština Crne Gore je, nažalost, u potpunosti ignorisala inicijativu koju je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio toj instituciji prije više od godinu i to je jasan pokazatelj nedostatka političke volje ali i nebrige naših poslanika prema ne malom broju LGBT osoba koji žive u našoj zemlji”, rekao je on agenciji MINA.

Ignorisanje te inicijative, smatra Kalezić, svakako je i pokazatelj nedovoljno poštujućeg odnosa Skupštine prema Ombudsmanu.

On je saopštio i da je Juventus, kroz Savjetovalište za LGBT osobe i rad na terenu širom Crne Gore, tokom prošle godine ostvario kontakt sa 228 LGBT osoba u prvoj i 344 u drugoj polovini godine.

“Sa ovim brojem LGBT osoba ostvaren je direktan kontakt ukupno 2.417 puta kroz različite aktivnosti koje Juventas realizuje na programu promocije i zaštite ljudskih prava”, kazao je Kalezić.

On je pojasnio da je Juventas u februaru 2011. godine otvorio Savjetovalište za LGBT osobe koje predstavlja Dnevni centar, odnosno centar za okupljanje i druženje. “Ova aktivnost predstavlja dopunu aktivnostima terenskog rada, koji Juventas među LGBT populacijom obavlja od 2006. godine, sa ciljem pružanja medicinskih i psiho-socijalnih usluga”.

“Savjetovalište za LGBT osobe je tokom prošle godine zabilježilo 1.703 posjete. Posjećivali su ga i članovi porodica i prijatelji LGBT osoba”, naveo je Kalezić, ocjenjujući da je to posebno ohrabrujuće i na bazi čega Juventas započinje realizaciju novih aktivnosti, s ciljem formiranja podrške porodicama i prijateljima LGBT osoba u procesu iskazivanja njihove seksualne orjentacije.

Kalezić je poručio da, kada je zaštita ljudskih prava LGBT osoba u pitanju, čekanje da društvo “sazri” za neku promjenu nije opcija na koju država treba da se odluči.

“Država treba da završi svoju obavezu i svim svojim građanima obezbijedi jednaka prava. Preovladavajući stav većine ne smije da bude izgovor i ne može da bude razlog zbog kojeg bi bilo ko imao manje prava nego ostali”, dodao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније