Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

08. 12. 2019. 13:23 >> 13:29

POSJETA TORONTU

Ojačati saradnju sa dijasporom u Kanadi

Uprava za dijasporu zadovoljna je radom crnogorskih udruženja u Kanadi, i spremni su da im pruže punu podršku u narednim aktivnostima koje će biti usmjerene na unaprijeđenje saradnje sa matičnom državom.

To je saopštio direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović tokom posjete našoj dijaspori u Kanadi. U delegaciji su bili i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i v.d. pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

Delegacija se srela sa predstavnicima udruženja Crnogorsko kulturno društvo Toronto, kao i sa članovima Crnogorskog kulturnog udruženja „Vladika Danilo“ iz Toronta.

Na sastanku sa predstavnicima CKU “Vladika Danilo” je razgovarano o stanju i prilikama u našoj dijaspori u Kanadi, aktivnostima Uprave za dijasporu i načinima da se, uprkos razdaljini, veze i saradnja između matične države i naše dijaspore u Kanadi održe i učine kvalitetnijim i sadržajnijim.

Na kraju susreta predstavnicima udruženja uručena je Povelja za dugogodišnji angažman na polju unaprijeđenja odnosa i saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom u Kanadi.

Crnogorsko kulturno društvo Toronto je ovom prilikom organizovalo i posebno druženje kojem je prisustvovalo stotinjak članova, a na kojem je predstavljen cjelokupni rad udruženja od njegovog osnivanja davne 1971. godine, do danas.

Gradonačelnik Bijelog Polja je istakao značaj dijaspore za Crnu Goru i Bijelo Polje koje ima veliku dijasporu.

Takođe je govorio o razvojnim planovima Bijelog Polja i kao turističke destinacije ali i investicione zone koja može biti zanimljiva i za dijasporu.

Mitrović je uručio povelju Crnogorskom kulturnom društvu Toronto, za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja i jačanja saradnje matične države sa svojom dijasporom u Kanadi.

Zahvaljujući se u ime svih članova društva na dodijeljenom priznanju, predsjednik CKD Toronto Zoran Raičević je istakao važnost dobrih relacija i veza koje društvo ima sa Upravom za dijasporu u kojoj imaju podršku i razumijevanje za sva pitanja od interesa za svoje članstvo.

“Povelje, kao najveće priznanje koje dodjeljuje Uprava, dodijeljene su i osnivačima Crnogorskog kulturnog društva Toronto - Branku Aleksiću i Vojislavu Rašoviću (posthumno), dok su zahvalnice dodijeljene Veselinu Raduloviću i Đonu Ivanoviću”, saopšteno je iz Uprave.
U okviru posjete Torontu delegacija se sastala i sa Antonelom Arhin (Krstović), zamjenicom šefa katedre za proučavanje fenomena dijaspore na Univerzitetu u Torontu, čiji su korijeni iz Crne Gore.

Sa profesoricom Arhin dogovorena je konkretna saradnja u dijelu približavanja crnogorskoj stručnoj i naučnoj javnosti kompleksnog fenomena dijaspore, te naročito pravcima i mogućnostima uspješnog angažmana naše dijaspore u budućem razvoju Crne Gore.

“Takođe je razgovarano i o modalitetima saradnje i razmjene studenata između kanadskih i crnogorskih univerziteta. Delegacija se tokom boravka u Torontu susrela i sa počasnim konzulom Crne Gore u Kanadi Daglasom Eliotom koji u svom svakodnevnom radu pridaje izuzetan značaj i radu i saradnji sa našom dijasporom na čitavom sjeverno-američkom kontinentu”, zaključuje se u saopštenju Uprave za dijasporu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније