Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

30. 06. 2019. 09:01 >> 09:05
6

ISTRAŽIVAČ DIJASPORE

I u Latinskoj Americi se peče crnogorska rakija

Crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi imaju veliko osjećanje pripadnosti Crnoj Gori, a izuzetno je važno da oni imaju podršku zemlju porijekla, istakla je istraživač dijaspore Dragana Otašević.

Otašević je dobitnica Nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete Crne Gore, kao i nagrade za najbolji magistarski rad na Univerzitetu San Andres 2018. godine, a nagrađene su i njene aktivnosti unutar crnogorskih zajednica u Argentini.

U Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) kazala je da je zapazila kako crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi koriste stare crnogorske riječi, a pripremaju i naša domaća jela, te domaće kisjelo mlijeko po receptu predaka.

"Pripremaju pite, kastradinu, raštan koji tamo gaje, a kojeg nema puno, ali to je njihovo sjećanje na predake", rekla je Otašević.

Ona je istakla da je u Urugvaju postoji zajednica koja je prije dvije godine počela da proizodi crnogorsku rakiju.

"Imaju veliko osjećanje pripadnosti Crnoj Gori. Crna Gora, obnavljajući kontakte u saradnji s potomcima, učinila je da se osjećaj pripadnosti učvrsti. Važno je da naši potomci imaju podršku zemlje porijekla", rekla je ona.

Uskoro se, kako je rekla, vraća u Argentinu radi magistarskog rada.

"Analiziraću da li ću ostati u Argentini, ili ću ostati u Crnoj Gori. Voljela bi da znanje i iskustvo primijenim u svojoj državi, da li iz Argentnine ili u svojoj državi, to nije važno", kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније