Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 06. 2016. 21:59 >> 22:40
5

ĐUKANOVIĆ U ARGENTINI

Makri: CG - dobra vrata za Evropu

Premijer Milo Đukanović sastao se, u Buenos Airesu, sa predsjednikom Argentine Maurisijom Makrijem. To je prvi put da se jedan visoki crnogorski zvaničnik sastaje sa prvim čovjekom Argentine. Glavna tema ragovora Đukanovića i Makrija bilo je unaprjeđenje ekonomske saradnje. Makri je posebno istakao značaj brojne crnogorske dijaspore, koja je na tim prostorima već dva vijeka i koja, umnogome, doprinosi jačanju saradnje dvije zemlje. Večeras je potpisan sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji Crne Gore i Argentine.

Drugog dana posjete Buenos Airesu, Đukanović se, nakon svečanog dočeka na trgu San Martin, sastao u Casa Rosadi s argentinskim predsjednikom Maurisijom Makrijem.

Kako su saopštili iz Vlade, predsjednik Republike Argentine je, nakon dobrodošlice, istakao da veoma cijeni mogućnost produbljivanja veza, uz konstataciju da izuzetnu povoljnost predstavlja to što u njegovoj zemlji ima migranata iz cijelog svijeta, kao i činjenica da je crnogorska zajednica u Argentini druga po brojnosti u svijetu.

“Sve to može biti lijepa početna tačka saradnje u fazi kada mi ovdje tražimo mogućnost da razvijamo zemlju“, rekao je Makri. Konkretno je pomenuo agroindustriju kao najrealniju mogućnost za razvoj saradnje s Crnom Gorom.

Premijer Đukanović je istakao da izuzetno poštujemo prijateljstvo izmedu naših zemalja, kao i činjenicu da u Atgentini imamo brojnu i uspješnu crnogorsku zajednicu, što je realna osnova za dobru saradnju i međusobno razumijevanje.

“Savez crnogorskih zajednica Latinske Amerike, koji je upravo formiran, može dati dodatni podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa sa Argentinom i drugim zemljama ovog regiona. Činjenica da smo otvorili ambasadu i da imamo tri počasna konzulata dovoljno svjedoči o ozbiljnosti našeg odnosa kada je u pitanju saradnja dvije zemlje“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore. On je pozdravio i namjeru argentinskog Parlamenta da formira Grupu prijateljstva s Crnom Gorom i istakao da vjeruje da ćemo znati da koristimo sve kanale za jačanje veza u obostranom interesu.

Potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji tokom ove posjete, kao i planirano jačanje ugovorne baze predstavlja značajan podstrek u tom pravcu.

Premijer Đukanović je podržao inicijativu predsjednika Makrija za utvrđivanje konkretnih mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, uz konstataciju da Crna Gora može biti i destinacija za plasman argentinskih proizvoda na evropsko tržište i na okolna tržišta.

Predsjednik Makri se složio da postoji puno mogućnosti za saradnju i rekao da Crna Gora može predstavljati dobra vrata za Evropu.

Visoki sagovornici su razmijenili i informacije o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i Argentini.

Sporazum - osnova za dalji razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisao je, u ime Vlade Crne Gore, Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji Crne Gore i Argentine sa državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova i vjera Marijom Kristinom Boldorini.

“Potpisali smo sporazum koji je jako značajan i koji predstavlja osnovu za dalji razvoj ekonomskih odnosa Crne Gore i Argentine. Živimo u svijetu niskih transakcionih troškova, kada daljine postaju irelevantne”, kazao je Kavarić nakon potpisivanja sporazuma.

Kazao je da je konstatovan visok nivo komplementarnosti između crnogorske i argentinske ekonomije.

“I, s tog aspekta, veliki prostor za razvoj daljih odnosa gdje bismo, u sljedećoj fazi, uradili ono što je već rečeno – a to je direktno povezivanje preduzetnika”, kazao je Kavarić I izdvojio poljoprivredu kao značajan prostor za razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Poseban značaj ovom sporazumu daje činjenica da je uloga crnogorske dijaspore značajna u razvoju argentinskog društva, u razvoju argentinskih preduzetničkih potencijala, naglasio je crnogorski ministar.

Kavarić je kazao da je argentinske kolege pozvao u Crnu Goru na prvu, konstitutivnu sjednicu Mješovitog komiteta za saradnju, koji će se formirati implementacijom ovog Sporazuma.

Marija Kristina Boldorini je potencirala činjenicu da u toj zemlji postoji veoma jaka crnogorska zajednica koja je, kako je kazala, značajno doprinijela razvoju argentinskog društva.

Ovaj sporazum znači jaku institucionalnu osnovu za buduće odnose, ocijenila je državna sekretarka u argentinskom Ministarstvu vanjskih poslova i vjera.

“Crna Gora je mala - velika zemlja u kojoj postoje oblasti u kojima možemo da budemo jako komplementarni”, zaključila je Boldorini. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније