Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ R.B. ]

28. 12. 2023. 06:27 >> 06:28
Čitaj mi:

ŽUGIĆ ZA PORTAL

Država u opasnosti da izgubi sudski spor, treba konsultovati UNESCO

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić saopštio je da je nemjerljiva šteta zbog izostanka planiranog projekta izgradnje turističkog kompleksa "Chedi 5". Kako je za Portal RTCG, država je u opasnosti da izgubi nastali sudski spor, Žabljak je izgubio renomiranu svjetsku kompaniju, a lokalna samouprava može doći u opasnost da izvrši povrat novca, koji je dobila po osnovu komunalnog opremanja građevinskog zemljišta.

"Ovo je slučaj na kojem se praktičnim primjerom pokazuje koliko je značajna inkluzivnost kod donošenja prostorno-planske dokumentacije. Država je kompaniji 'Chedi' izdala urbanističko-tehničke uslove, nakon čega je uslijedila izrada glavnog projekta. U onom trenutku kada je trebalo prijaviti gradnju od kompanije je tražena saglasnost UNESCO-a, s obzirom da se radi o zaštićenom području", istakao je Žugić.

Sve ovo, dodaje on, ukazuje na činjenicu da se kod planske dokumentacije, a prvenstveno kod Plana posebne namjene za durmitorsko područje, prije njegovog usvajanja, morao konsultovati UNESCO, čije bi smjernice bile implementirane u plan.

"U svakoj situaciji, sličnoj pomenutoj, od presudnog je značaja provjera svih okolnosti koje su od značaja, kako bi NP Durmitor očuvao svoj status i kako bi se Žabkjak razvijao u skladu sa svim pravilima održivog razvoja", poručio je predsjednik Opštine Žabljak.

Podsjetimo, konzorcijum CG SKI tužio je državu Crnu Goru pred Privrednim sudom jer nije realizovana investicija izgradnje turističkog kompleksa na Žabljaku, na lokaciji "Mediteran".

Prema izvještaju Ministarstva ekonomije za 2022, godinu, Svjetski centar za kulturnu baštinu dao je predlog da se projekat obustavi, imajući u vidu da se radi o prostoru nacionalnog parka.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore podnio je prigovor u kojem se osporava tužbeni osnov kao i visina odštetnog zahtjeva, imajući u vidu da na ovaj način nije prikazan i dokazan osnov za tužbu ni pričinjena materijalna šteta. U toku je tužbeni postupak.

Inače, lokacija je izdata u zakup na 30 godina, a investiciona obaveza zakupca iznosi pet miliona eura, dok je procjena bila da će gradnja trajati tri godine. Predviđena je bila izgradnja ekskluzivnog, ekološki održivog turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica. Ugovor o zakupu je stupio na snagu jula 2019. godine, ali je spor nastao, jer je gradnja planirana u zoni Nacionalnog parka Durmitor.

Pošto nije bilo pomaka, investitor je tužio državu, a prema izvještaju, u tužbi protiv države Crne Gore na ime stvarne štete i izmakle koristi ispostavljen je odštetni zahtjev u ukupnoj visini od 26.275.573 eura.

Prema ranijem izvještaju NVO Akcija za socijalnu pravdu, Vlada sada opozicione Demokratske partije socijalista oktobra 2018. godine donijela je odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta vojno-turističkog kompleksa 'Mediteran' na Žabljaku, a mjesec kasnije potpisan je ugovor o zakupu sa Konzorcijumom CG SKI, kojeg čine firma CG SKI i Baltik International Trading iz Estonije.

Ovo vlasništvo se povezuje sa kontroverznim biznismenom Igorom Bidilom, koji je dobio crnogorski pasoš, naglasili su ranije iz ASP-a.

Bidilo je pasoš dobio na predlog bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića, nakon sprovedenog tenderskog postupka, 21. novembra 2018. sa Konzorcijumom CG Ski zaključila je Ugovor o dugoročnom zakupu vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“ na Žabljaku.

Shodno Ugovoru i Investicionom programu, zakupac je bio u obavezi da investira iznos od 5,5 miliona eura u izgradnju luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 100 ležaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније