Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ A.B. ]

18. 09. 2023. 07:30 >> 07:30
1

KAČAMAK I CICVARA NA TASTEATLAS

Crnogorska kuhinja osvojila svjetske gastronome

Pršuta, pljevaljski sir, kačamak, jagnjetina, cicvara i Balšića tava osvojili su čuveni sajt o gastronomiji TasteAtlas.

Na ovom sajtu crnogorska kuhinja predstavljena je u najboljem svjetlu, a o našoj zemlji ovaj prestižni portal navodi da je Crna Gora zadivljujuća destinacija koja očarava posjetioce svojim srdačnim ljudima, prirodnim ljepotama, tradicijom i primamljivom kuhinjom. 

"Zamislite drevne gradove i mjesta koja podsjećaju na Grčku, u kombinaciji sa spokojnim mirom i azurnim plažama Hrvatske, i na vrhu sa veličanstvenim, snijegom prekrivenim vrhovima Švajcarske. Sada spojite sve ove elemente u bujnu mediteransku klimu i dobrodošli u Crnu Goru", navode na TasteAtlas.

Na ovom sajtu za Crnu Goru navode da je mala zemlja, a da njena kuhinja donosi mnogo ukusa, i to balkanskih, otomanskih i mediteranskih. 

Od morskih plodova sa bijelim lukom, pa sve do jake, planinske hrane kalorične hrane svaki dio Crne Gore ima svoje osobenosti.

Tako je u sjevernim krajevima Crne Gore, obilna planinska hrana je na prvom mjestu, osmišljena da zadovolji apetite vrijednih ratara i poljoprivrednika. 

To znači da se toplina čuvenog kačamaka savršeno slaže sa mekom jagnjetinom koja se sporo kuva do sočnog savršenstva.

Taste Atlas preporučuje da se tokom isprobavanja crnogorske kuhinje nikako ne propusti sir i pršuta sa njeguškog kraja, koji su oličenje domaće radinosti.

"I za kraj, da završite svoje kulinarsko putovanje, probajte omiljeno tradicionalno piće i sastavni dio kulturnog nasljeđa zemlje - rakiju", navode na ovom sajtu. 

Interesantno je da se na top listi najpopularnijih crnogorskih jela na prvom mjestu nalazi cicvara. Zatim, slijede priganice, pa čorba od koprive, a Balšića tava je na četvrtom mjestu. 

Peto mjesto zavrijedio je smočani kačamak, a tu su i paštrovački makaruli, čobanska čorba od vrganja, kuvani krompir i crnogorska pogača. 

Pljevaljski sir među najboljima na planeti

Podsjetimo, TasteAtlas je početkom ove godine objavio listu najboljih sireva na svijetu, a pljevaljski sir se tada našao na 27. mjestu, ispred mnogih poznatih svjetskih sireva: italijanske mocarele i švajcarskog grijera.

Na prvom mjestu su, očekivano, italijanski parmezan, gorgonzola i burata, a pljevaljski sir je zavrijedio ocjenu 4,6 na prestižnom sajtu.

 TasteAtlas je tada pisao da je pljevaljski sir osnovna namirnica mnogih jela u Crnoj Gori.

Ovaj bijeli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka, a sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura.

Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrijevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima – narezani sir se soli, stavlja u drvena burad, a zatim potapa u salamuru.

Pljevaljski sir treba da odleži 15 dana prije nego što je spreman za konzumaciju.

Sir je toliko popularan da se čak svake godine održava manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније