Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

12. 07. 2023. 07:00 >> 10:37
3

TUŽBA

Ujed mačke koštao Opštinu Berane 572 eura

Ujed mačke po tužbi jednog građanina koštao je Opštinu Berane 572,20 eura, i to je prvi slučaj takve vrste u ovom gradu, gdje se, kao i u svakom drugom, najveći broj odšteta građanima isplaćuje zbog ujeda pasa.

U opštinskoj Direkciji za imovinu Portalu RTCG rečeno je da je predmet završen vansudskim poravnanjem, kako bi se izbjegli veći troškovi.

„Čovjek je parkirao automobil blizu kontejnera i ostavio poluotvoren prozor. Kada se vratio, u autu je zatekao mačku. Pokušao je da je istjera i tada ga je mačka ujela i izgrebala, zbog čega je tužio Opštinu i JP Komunalno. Šteta je soliradno isplaćena“, rečeno nam je u ovoj direkciji.

Dok je slučaj ujeda mačke ostao usamljen, slučajevi ujeda pasa i plaćanja odštete zbog toga dostigli su, kako kažu, zabrinjavajući broj.

„Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježena su 32 ujeda pasa i toliko tužbi po tom osnovu. Neki slučajevi su u toku, a većina je riješena sudskim putem, medijacijom, ili pred opštinskom komisijom za vansudsko poravnanje“, kažu u Direkciji za imovinu.

Sve to je Opštinu Berane i ovdašnje komunalno preduzeće samo u ovoj godini, do sada, koštalo oko deset hiljada eura, što je skoro duplo više nego za čitavu prethodnu godinu.

U JP Komunalno Portalu RTCG je rečeno da ovoliki broj slučajeva ujeda pasa budi sumnju da stvari nijesu potpuno čiste, odnosno da često dolazi i do zloupotreba.

„Za neke slučajeve znamo da se radi o ujedima vlasničkih pasa, a ne pasa lutalica. Sa druge strane u nekim slučajevima otvoreno sumnjamo da se ne radi o ujedu psa, ali je to na sudu teško dokazivo“, kazali su u komunalnom preduzeću.

Oni su podsjetili da je Berane jedina opština na sjeveru koja ima izgrađen azil za zbrinjavanje pasa lutalica, i da često izlaze u susret i drugim gradovima u rješavanju tog problema, u skladu sa kapacitetima azila.

„Generalno je to problem i u drugim gradovima, ali bi bilo logično da upravo zbog toga što imamo azil, imamo i manje slučajeva ujeda pasa lutalica“ – smatraju u JP Komunalno.

U Opštini Berane i JP Komunalno smatraju da sve manje pasa na ulicama, a sve više tužbi za ujede, ne korenspondira jedno sa drugim, i  apelovali su na ljekare da budu maksimalno oprezni kod prijave takvih slučajeva i izdavanja medicinske dokumentacije na osnovu koje se kasnije podnose tužbe.

U Beranama je prije više godina otvoren prvi azil za pse lutalice i druge napuštene životinje na sjeveru Crne Gore. Taj projekat je realizovan sredstvima lokalnog budžeta, a upravljanje je povjereno JP “Komunalno”.

Tada je izraženo očekivanje da se na taj način rješava i pitanje bezbjednosti građana Berana, odnosno da se smanji broj napada pasa lutalica. 

“Jedini na sjeveru Crne Gore imamo azil za napuštene životinje, a umjesto da se smanji broj tužbi, one su povećane. Tu nešto nije u redu”, kažu u Opštini Berane i JP Komunalnom. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније