Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2017. 09:49 >> 09:18

EU I JAPAN

Predstavili nacrt rezolucije o S.Koreji

Evropska unija i Japan predstavili su Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije kojom bi se osudila Sjeverna Koreja zbog ulaganja resursa u nuklearno oružje i balističke rakere umjesto da pomaže svom narodu, jer je, kako je navedeno, polovini Sjevernokorejaca potrebna hrana i unaprijeđena zdravstvena zaštita.

Nakon što je američki student Oto Varmbijer proveo 18 mjeseci u Sjevernoj Koreji, u SAD je u junu vraćen u komi, a nekoliko dana potom umro, u nacrtu rezolucije snažno se poziva Sjeverna Koreja da obezbijedi strancima koji su privedeni slobodu komunikacije i pristup konzularnim zvaničnicima.

Varmbijer je osuđen 2016. na 15 godina zatvora s teškim radom zbog krađe propagandnog plakata tokom turističkog putovanja. Za sada nije razjašnjeno zašto je bio u komi.

U nacrtu rezolucije u koji je agencija AP imala uvid, "osuđuje se dugotrajno sistematsko" i "široko rasprostranjeno kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji".

Navedeno je i da je istražna komisija UN o Sjevernoj Koreji 2014. ustanovila da prikupljene informacije predstavljaju "razumne osnove da su počinjeni zločini protiv čovječnosti" u toj azijskoj državi.

Ta komisija je zaključila da su počinjeni zločini protiv čovječnosti, uključujući istrebljenje, ubistvo, porobljavanje, mučenje, zatvaranje, silovanje, prisilni pobačaj, progon i izgladnjivanje, a u skladu sa "politikom na najvišem nivou države".

Očekuje se da će se članovi Komiteta Generalne skupštine UN za ljudska prava sredinom novembra izjasniti o nacrtu rezolucije.

Ako bude odobren, 193 članica UN će u decembru glasati o konačnoj verziji teksta.

Sve prethodne rezolucije u kojima se osuđuje Sjeverna Koreja zbog situacije sa ljudskim pravima usvojene su u Generalnoj skupštini UN.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su u septembru pošto je Sjeverna Koreja izvela šestu nuklearnu probu i ispalila dvije interkontinentalne balističke rakete. Napetost je dodatno pojačana ratnom retorikom predsjednika Donalda Trampa i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније