Žabljak
Oblačno
-1.2 °C
Pljevlja
Oblačno
0.2 °C
Herceg Novi
Oblačno
10.0 °C
Nikšić
Oblačno
4.7 °C
Cetinje
Umjereno oblačno
7.7 °C
Bar
Pretežno oblačno
12.5 °C
Podgorica
Pretežno oblačno
7.5 °C
Ulcinj
Pretežno oblačno
11.0 °C
Kolašin
Oblačno
1.3 °C

Ostali sportovi

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

JANOVIĆ O ZAKONU 24. 11. 2017. 14:24   >>  13:57 0

JANOVIĆ O ZAKONU

Dostavljeni komentari sumirani

Ministar sporta Nikola Janović najavio je da će komentari koji su na Nacrt zakona o sportu, pristigli tokom javne rasprave i odgovori na njih, biti sumirani u Izvještaju, koji će početkom naredne sedmice biti zvanično objavljen i dostupan javnosti.

On je naglasio da neće biti novog Nacrta zakona o sportu, ili povlačenja postojećeg.

“Sljedeće sedmice biće završen Izvještaj na preko 200 strana. Odgovoreno je svim komentarima svakog fizičkog lica, kluba i Saveza. Poslije našeg konačnog predloga idemo u komunikaciju sa resorima, nakon čega predlog Zakona ide ka Vladi. Ona će, prije Skupštine, dati konačnu riječ”, rekao je Janović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Ministarstvo sporta otvoreno da prihvati svrsishodne komentare i sugestije.

"S druge strane, sačuvali smo ideju i suštinu zakonskog teksta. Žao nam je što pažnju javnosti nijesu zavrijedili neki važni segmenti zakona poput zdravstvene zaštite sportista i dječijeg sporta koji su ostali u sjenci ličnih interesa pojedinaca, a predstavljaju temelje za dalje unapređivanje oblasti sporta u Crnoj Gori", rekao je Janović.

On je naglasio da su u postupku izrade zakonskog teksta apsolutno ispoštovane sve zakonske procedure, navodeći da su tokom javne rasprave organizovana tri okrugla stola i posebni sastanci sa predstavnicima 20-ak nacionalnih saveza.

“Od ukupno 144 člana Nacrta zakona najveći broj komentara sportskih organizacija odnosio se na svega njih desetak, što ne predstavlja ni sedam odsto zakonskog teksta. Ostali komentari uglavnom su posljedica nerazumijevanja normi ili ukazuju na potrebu tehničkog usaglašavanja”, kazao je Janović.

On je istakao da je interesantno što postoji veliki broj podudaranja u komentarima krovnih asocijacija sporta u Crnoj Gori, Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i Paraolimpijskog komiteta, sa komentarima nacionalnih saveza.

“Čak je i određeni broj komentara potpuno identičan, što je jasan indikator da su savezi i klubovi komentare izrađivali zajedno sa krovnim organizacijama ili po uzoru na njih”, rekao je Janović.

On je kazao da se najveći broj primjedbi odnosi na članove kojima se uređuju nadležnosti i pozicija COK, sastav Savjeta za sport i Komisije za kategorizaciju sportova, uslove za sekretara sportske organizacije, sportskog administrator, uslove za trenera, način izbora sportiste godine, ograničavanje kruga lica koja mogu biti predsjednici i članovi upravnih odbora, Nadzorni odbor, finansijski uslov za transformaciju amaterskog u profesionalni klub i uslove u pogledu prostora, kadra i opreme za osnivanje sportskih organizacija.

Janović je naglasio da će Ministarstvo, sagledavajući sve komentare kao i zaključke sa neposrednih konsultacija sa predstavnicima krovnih asocijacija sporta i nacionalnih saveza, COK vratiti nadležnost u izradi akta kojim se određuju vrste i discipline sporta u Crnoj Gori i povećati mu broj predstavnika u Savjetu za sport sa jednog na tri člana, što će se direktno odraziti i na sastav Komisije za kategorizaciju sportova.

Prema njegovim riječima, tri člana Savjeta za sport koja predlaže ministar biraće se po jedan iz reda vrhunskih sportista, uglednih sportskih stručnjaka i Ministarstva sporta.

“Napravili smo ustupak i u dijelu uslova za podjelu klubova na amaterske i profesionalne, tako da će biti izbrisan finansijski uslov (riječ je o prilivu od 30.000 eura. Uslovi za sekretara sportske organizacije, na zahtjev sportske javnosti, biće korigovani na način što ćemo smanjiti nivo obrazovanja, potrebnog za obavljanje tog posla”, rekao je Janović.

On je istakao da će jedan od konkretnih koraka ka decentralizaciji sportske oblasti biti brisanje Nadzornog odbora kao organa u sportskim organizacijama, dok će kontrola trošenja budžetskih sredstava vršiti kao i do sada, preko redovnih kvartalnih izvještaja o utrošku sredstava.

“U dijelu primjedbi da će određeni broj trenera ostati bez posla zbog oštrijih kriterijuma za obavljanje trenerskog posla ukazujemo da lice koje je trener prema odredbama važećeg zakona, može biti i prema odredbama Nacrta zakona, a Nacrtom je i proširen krug lica koja mogu obavljati poslove trenera čime je napravljen iskorak u ovom dijelu (što znači da trener može biti i lice koje je bilo vrhunski sportista u toj vrsti sporta, zatim lice koje se 10 godina bavilo tim sportom, kao i lice koje ima 10 godina trenerskog iskustva u tom sportu)”, rekao je Janović.

On je najavio da će zbog već prihvaćenog uklanjanja finansijskog uslova za podjelu klubova, omogućiti i amaterskim klubovima, kao i profesionalnim, sufinansiranje programa dječjeg sporta.

On je naglasio da će Ministarstvo sporta na taj način u tom segmentu zadržati obavezu finansiranja sportskih klubova. Janović je najavio da Ministarstvo sporta neće birati sportistu godine, već Savjet za sport.

“Obavezu da klub mora imati seniorsku ekipu olakšaćemo na način što ćemo definisati obavezu da samo ima ekipu koja se takmiči u nekoj od liga koje organizuje nacionalni sportski savez. Dopunićemo normu koja propisuje da sportista može obavljati sportsku aktivnost samo u jednoj sportskoj organizaciji iste vrste sporta, na način da ćemo omogućiti i obavljanje sportskih aktivnosti u više organizacija ako pravilima međunarodne federacije tog sporta nije drukčije propisano”, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo sporta pokazalo je maksimalnu otvorenost za saradnju sa namjerom pripreme što kvalitetnijeg zakonskog teksta, čiji je jedini cilj uvođenje reda u oblasti sporta, a ne i otežavanje načina rada i funkcionisanja sportskih organizacija ili gašenja nekih klubova i saveza.

Janović je najavio da Ministarstvo sporta neće praviti ustupke su oko ograničavanja visine iznosa članarine, razvoja dječijeg sporta, osnivanja Zavoda za sportsku medicine, starosne granice za naknadu za vrhunskog sportistu, uslova za osnivanje sportskih organizacija i ograničavanja javnih funkcionera da učestvuju u upravljačkim strukturama sportskih organizacija.

“Ministarstvo sporta neće odustati od ograničavanja visine članarina za djecu koje ne mogu biti veće od šest procenata prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori, što iznosi otprilike 30 eura. Na taj način želimo da stvorimo uslove da što većem broju djece sport bude dostupan, jer sportske organizacije neće više biti u prilici da određuju neobjektivno visoke članarine za odredjene sportive”, rekao je Janović.

On je naglasio da će fokus Ministarstva sporta biti razvoj i unaprijeđivanju dječijeg sporta u cilju uključivanja što većeg broja djece u sportske aktivnosti.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo sporta sufinansiraće članarine, odnosno plaćaće dio članarine za djecu koja se sportom bave u sportskim klubovima.

“U ovom dijelu biće korekcije u odnosu na prethodni predlog jer ćemo omogućiti učešće i amaterskim klubovima”, rekao je Janović.

Ministar smatra da je Nacrtom zakona o sportu, na polju zdravstvene zaštite sportista, predviđeno prvi put, osnivanje zdravstvene ustanove za brigu o sportistima - Zavoda za sportsku medicinu Crne Gore.

“Cilj osnivanja jedne ovakve ustanove je unifikacija sistema utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za bavljenje sportom. Nećemo odustati od predloženog smanjivanja starosne granice za naknade za vrhunske sportske rezultate, tj. da vrhunski sportista počinje da prima doživotnu mjesečnu naknadu nakon navršenih 35 godina života. Ukoliko predlog i bude usvojen u 2019., bilo bi samo četvoro sportista više, 2020. troje, a 2021. dvoje, sudeći po podacima o već utvrđenim statustima vrhunskog sportiste. Posebno treba napomenuti da doživotna naknada za vrhunski rezultat je svojevrsna nagrada za to ostvarenje a ne penzija kako je neki nazivaju”, rekao je Janović.

On je negirao da je Nacrt zakona o sportu neustavan, navodeći da nije precizirano koje odredbe Ustava se krše.

“Ukazano nam je, da je Zakon protivustavan jer se miješa u nadležnosti lokalne samouprave. Međutim, Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da Opština u skladu sa zakonom i drugim propisima stvara uslove za razvoj i unaprijeđenje sporta djece, omladine i građana, kao i razvijanje međuopštinske sportske saradnje”, rekao je Janović.

On je najavio da će Novi zakon omogućiti da naknade za ostvareni sportski rezultat budu revidirane.

“Smatramo da treba da ga uskladimo i ispravimo nepravdu. Ne mogu se stečena prava ukinuti, ali mogu da se nivelišu u iznosu naknade”, kazao je Janović.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo