Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Nikola Nikolić

20. 03. 2024. 13:09 >> 13:09

MUKE CRNOGORSKE KOŠARKAŠICE

Jelena Vučetić: Zdravlje je najbitnije, karijera ne traje cijeli život

Teške povrede kod sportista nisu rijetka pojava. Mnogi ih dožive tokom karijera, neki i po dva puta moraju "pod nož", ali rijetko ko završi tri puta na operacionom stolu.

Jelena Vučetić je jedna od tih. U razmaku od šest godina, tri puta je morala da se operiše zbog veoma teških problema.

Prvo je 2018. pokidala prednji ukršteni ligament, zbog čega je dugo pauzirala. Tri godine kasnije je opet morala na dugu pauzu, jer je morala da operiše leđa.

Povreda joj se nažalost obnovila, pa je durgi put zbog istog problema završila na operacionom stolu. I ponovo tri godine nakon posljednje teške operacije...

"Operisala sam se 8. marta, to mi je bio najljepši poklon", osmijehom pobjeđuje 30-godišnja Novljanka probleme.

Posljednju utakmicu za belgijski Kastors je odigrala 6. januara. Pokušala je da se vrati, ali nije mogla.

"U januaru sam odradila pregled magnetnom rezonancom i saznala da sam obnovila povredu leđa. Pokušala sam konzervativnim putem da se izliječim, pridružila se ekipi početkom februara, ali sam poslije tri košarkaška treninga vidjela da to nije to. Krajem februara sam i definitivno saznala da moram da operišem diskus da bi se nerv oslobodio. Sada sam dobro, operacija je dobro prošla, a srećom je bila endoskopska, pa je rez minimalan. Za sada smijem samo da šetam, a prva kontrola mi je sredinom aprila. Ako tada procijene doktori da je sve u redu, počeću sa rehabilitacijom. Do tada ne smijem ništa da radim".

Djevojka iz Herceg Novog nakon treće komplikovane operacije mora da razmišlja i o nastavku karijere, iako je tek zagazila u četvrtu deceniju života.

"Sve je sada pitanje. Drugi put sam se operisala zbog iste povrede, tek kad krene rehabilitacioni ciklus vidjeću kako ću se osjećati. Ne znam da li ću nastaviti karijeru zbog budućeg života, jer je bavljenje profesionalnim sportom za mene sve veći rizik. Dok ne počnem rehabilitaciju ništa neću da planiram, a tada ću znati da li se vraćam košarci ili ne. Poslije prethodne operacije sam se oporavljala osam mjeseci, vidjeću kako će sada sve to ići".

Priznaje da joj je bilo teško kada je saznala da je obnovila povredu zbog koje se operisala u aprilu 2021. i pauzirala do kraja te godine.

"Teško je kad doživiš bilo koju povredu, a najteže kad dođe do težih, samim tim operacija. Tada vam svašta prolazi kroz glavu. Pred operaciju mi je bilo teško, u januaru i februaru sam sebi postavljala pitanje da li ću nastaviti karijeru, šta će i kako biti. Ali, shvatila sam da moram da idem dan po dan. Najbitnije mi je zdravlje, jer karijera ne traje cijeli život".

Jelena ne sumnja da će se oporaviti, ali još ne želi da prelomi da li će nastaviti karijeru jer ima života i nakon košarke.

"Iskreno, nije me strah od povratka uopšte. Znam svoju posvećenost, radne navike, a i kakav je tim ljudi sa kojima sam se oporavljala poslije prethodne operacije. Radila sam sa Tanjom Šarenac i Majom Ivanović, kod kojih je dosta naših rukometašica bilo na rehabilitaciji. One su genijalne. U posljednje dvije sezone sam igrala svoju najbolju košarku, sazrela sam i igrački i fizički, zato mi je sve ovo i teško palo, jer je sve bilo nenadano. Znaš koliko ulažeš u sebe, koliko vodiš računa o tijelu, ishrani, načinu treninga i onda te odjednom ovo 'spuca'. To je život, uvijek neka borba. Ne sumnjam da ću se oporaviti, ali sebi često postavljam pitanje sebi šta ako se opet nešto desi. Djevojka sam, planiram da stvaram porodicu i znam da neće biti lako trčati za djecom nakon dvije operacije leđa, a ne ako se još nešto desi", poručila je Jelena Vučetić.

U reprezentaciji sve ide kako smo željele

Vučetićeva je prošlog ljeta bila veoma važan šraf u reprezentaciji Crne Gore, koja je premašila sva očekivanja i stigla do 8. mjesta na Evropskom prvenstvu.

"Bilo je uspješno prošlo ljeto, a i kvalifikacije u novembru su divno krenule. Sjajna je atmosfera u reprezentaciji, lijepo je biti dio te ekipe. Nadam se da ću opet biti tu, a i ako ne budem spremna, doći ću da obiđem djevojke kad sve krene. Za sada reprezentaciji sve ide kako smo željele, nadam se da će se nastaviti i u naredna dva FIBA 'prozora', a pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo je nešto novo što nas čeka. Sigurno će biti zanimljivo", naglasila je djevojka koja je na Eurobasketu prosječno bilježila 8,8 poena, 3,2 skoka i 1,3 asisteniju, te igrala odlično u odbrani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније