Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

23. 04. 2019. 06:30   >>  06:31 47

FINALE ABA LIGE

Ko je počeo rat?

Ko je počeo rat? Vi ste počeli rat!

 

Te dvije replike iz kultnog, Oskarom nagrađenog filma, Danisa Tanovića, "Ničija zemlja", najbolje opisuju atmosferu uoči i tokom finala ABA lige. Svako će od dvije "zaraćene" strane imati argumente, da su drugi opalili prvi "metak" i da su ti drugi počeli igru koja je nekada bila na ponos one bivše zemlje. Nekada svjetski prvaci u igri pod obručima, a danas šampioni po vrijeđanju, pljuvanju i huliganizmu. Jedine zaslužene "titule".

I svaki argument, za i protiv, počinje i završava vjerovatno replikom iz pomenutog filma - "Pa, normalno da smo htjeli da se otcijepimo, kad ste vi počeli rat". "Ma, ko je počeo rat?".... I tako iznova. Koncetrični krugovi rasprave koji ne vode u centar, već u nedogled. U hipnozu, od koje se ne vidi suština stvari. A pravo je pitanje, da li možemo doći do suštine kad sport počnu da vode najniže strasti.

Ko je "Šiptar", a ko "Cigan"? Ko ne sprječava navijače u Podgorici da napadaju igrače Zvezde, a ko huliganima da neometano sinoć, kao i na prvim mečevima serije, vrijeđaju i fizički ugrožavaju igrače Budućnosti? Ovo nije priča o tome ko je počeo rat. Već o tome da li je uopšte trebalo igrati finale u ovakvim okolnostima i da li je liga od starta regularna?

Ako su u "Morači" bili ispražnjeni prvi redovi u četvrtom meču, šta je onda trebalo uraditi sinoć, kada su "s lanca" pušteni huligani da nesmetano napadaju igrače Budućnosti uz salvu nacionalističkih uvreda s tribina? Pa, pobogu, čemu sve to? Da je fudbalska Liga prvaka u pitanju, bilo bi razumljivo. Ali ulog je Evroliga, koja ne donosi toliko novca. Samo prestiž. Da li je na koncu baš to sve toliko vrijedno? To je, prije svega i nakon svega, samo sport. Mnogi će s pravom podsjetiti da su ratovi počeli upravo na takvim "borilištima". Ali, ne smijemo dozvoliti da nas ponovo posvađa drugačija boja dresa. I po završetku serije za pohvalu su igrači oba tima, koji su u nemogućoj atmosferi ostali sportisti.

Budućnost, uprkos paklenoj atmosferi u Beogradu, nije smjela da dozvoli katostrofalne poraze, koji u tri meča zbirno idu na čak minus 100! Pa, mnogo je i da je od Golden Stejta! Zbog čega u sezoni nijesu više korišććeni domaći igrači; da li je Vilijams, kao jedinii centrar "plavih" koji je po snazi mogao da parira Odžu i Cirbesu, trebalo da dobije više minuta u finalnim mečevima; zašto je MVP ABA lige , Goga Bitadze ostao nevidljiv i šta mu sve treba da bi u NBA napravio više od epizodne uloge, ostaje za priču.

Čisto sportski, Zvezda je više zasluživala titulu. Dobio je bolji tim. Zašto Budućnost, unatoč većem budžetu, nije uspjela cijele sezone da napravi korak više, ostaje za analizu upravi tog kluba. A za analizu kompletnoj ligi ostaje regularnost cijelog takmičenja. Ako bez rezerve čelnici klubova, prije syih Čović, mogu da "kukaju" na suđenje i prije početka meča, kojeg će dobiti skoro 40 razlike, šta reći i kakvu "posluku porati" što bi onomad rekao junak sa Jutjuba.

O regularnosti samog takmičenja godinama se već piše i priča, ali samo u "hardcore" košarkaškim kuloarima. Zbog raznih interesa, to pitanje ne dospijeva u prvi plan. Da li liga može biti regularna ako se zna da su dva kluba u vrhu tabele u isključivom vlasništvu jednog čovjeka, Nebojše Čovića? Konačan odgovor mora biti ne! ABA liga, čak i na papiru ne ispunjava sve propozicije. Naime, najveći evropski košarkaški menadžer Miško Ražnatović, de facto, ali ne i de jure, vodi najperspektivnije igrače u svoj klub, u kojem je formalno samo predstavnik kluba navijača, ili šta li već. Ražnatović, logično, ne bi smio da bude "vođa" navijača kluba koji izbacuje najveće talente godinama unazad, da mu propozicije dozvoljavaju da nezvanično vodi klub. Pri tome, menadžer je većine igrača u najjačim klubovima.

Puno pitanjaa a malo odgovora, i od čelnika lige i nacionalnih saveza. Koji su nakon skandaloznih izjava Čovića i još gore atmosfere ostali nijemi. Jedino je logično da mladi talenti zaslužuju više igre. Stranci u Budućnosti su bili preplaćeni. Izostao je Ivanović, zbog povrede. Nikolić je zasluživao više minuta. Ali, zašto na kraju nije bilo ni Fedora Žugića u sastavu a kamoli na parketu? Budućnost je morala da pruži veću šansu budućnosti crnogorske košarke. Tako bi trebalo razmšljati. A ne o tome ko je počeo "rat".

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније