Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

20. 08. 2015. 23:12 >> 03:16

FAVORITI RAZOČARALI

LE: Porazi Vojvodine i Hajduka u Češkoj

Klubovi sa prostora bivše nam države SFRJ loše su prošli u prvim mečevima baraža za Ligu Evrope. Ni ekipe najjačih evropskih liga nijesu bile na nivou. Borusija Dortmund je u Norveškoj imala tri gola zaostatka nakon samo 20-ak minuta igre, dok su Atletik Bilbao i AZ Alkmar poraženi u Slovačkoj, odnosno Rumuniji, identičnim rezultatima 2:3, iako su oba tima vodila sa po 2:0.

Nakon podviga u dvomeču sa Sampdorijom, fudbaleri Vojvodine ubjedljivo su večeras poraženi u gostima od češke Viktorije sa 0:3. Strijelci u Plzenju bili su Jan Kopic u 25. i 82. i Ondrej Vanek u 51. minutu.

Nakon prvog primljenog pogotka Vojvodina je imala dvije manje šanse, ali je dobro branio Matuš Kozačik šuteve Stanisavljevića i Ognjena Ožegovića.

Velike šanse domaći fudbaleri imali su u 40. i 43. minutu. Prvo je Kolar loše šutirao iako je bio sam ispred protivničkog gola, a potom je čuvar mreže srpskog tima Žakula odlično odbranio udarac Vaneka.

Domaćin je agresivno počeo drugo poluvrijeme i već u prvih nekoliko minuta imao nekoliko dobrih prilika, ali nije uspio da ih iskoristi. Ali nije se puno čekalo na drugi gol češke ekipe, koji je postigao Vanek, nakon samo šest minuta igre u nastavku.

Vojvodina je nakon toga pokušavala, ali nije napravila nijednu ozbiljniju šansu, dok je Viktorija imala nekoliko i mogla da ubjedljivije pobijedi, ali je Žakula dobro branio. Ipak, u 82. minutu Novosađani su totalno dotučeni, a Kopic je svojim drugim golom na meču praktično riješio pitanje pobjednika baraža.

Takođe u Češkoj, splitski Hajduk je u prvoj utakmici plej-ofa Lige Evrope izgubio na gostovanju Liberecu. Susret je završio pobjedom domaćina 1:0.

Hajduk se imao povoljan rezultat i nekako uspijevao da sačuva svoju mrežu skoro do samog kraja utakmice, ali na kraju Česi su došli do zasluženog trijumfa, pa mogu mirnije čekati revanš na "Poljudu". Junak Libereca je Pokorni, koji je pobjedonosni gol postigao u 79. minutu.

Inače, Liberec je mogao slaviti i sa više golova razlike, ali čuvar mreže Splićana, Lovre Kalinić, iskupio se sjajnim intervencijama za sve one loše partije u julu. 

Od timova sa ex-yu prostora, večeras je igrao i makedonski Rabotnički, koji je pred svojim navijačima odigrao neriješeno 1:1 sa Rubinom iz Kazanja. Domaći na kraju mogu biti zadovoljni rezultatom, pošto su preko pola sata, od 55. mnuta, igrali sa igračem manje, zbog isključenja Milovana Petrovića.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, a prvi su mrežu zatresli gosti iz Rusije. Strijelac je bio Turčin Gokdeniz Karadeniz u 68. minutu. Ipak, kakve takve šanse i nadu makedonskom predstavniku da može do grupne faze Lige Evrope sačuvao je Kire Ristevski, koji je izjednačio u 85. minutu.

Borusija izbjegla bruku, ali ne i Bilbao

Samo dva dana nakon što su napravili podvig i osvojili nacionalni Superkup protiv Barselone, fudbaleri Atletik Bilbaa večeras su poraženi od Žiline, na gostovanju u Slovačkoj.

Baskijci su vodili na poluvremenu i imali velikih 2:0, golovima Merina u 16. i Kike Solea u 33. minutu. Činilo se da su već nakon prvih 45 minuta riješili sav posao, ali u nastavku je viđen veliki preokret slovačke ekipe.

Na 1:2 smanjio je Jakub Paur u 66. minutu, a totalni preokret režirao je Vilijam, koji je u 77. poravnao, a u posljednjem minutu meča donio veliku pobjedu svom timu.

Bilbao je favorit u revašu, ali Slovaci imaju čemu da se nadaju, imaju sedam dana da pripreme taktiu kojom bi izbjegli poraz na "San Mamesu".

Iznenađujući poraz doživio je i AZ Alkmar. Holanđani su u Rumuniji, isto kao i Bilbao, izgubili rezultatom 2:3, od malo poznate ekipe Astre.

I AZ je vodio 2:0, i to već nakon 13 minuta. Međutim, domaći su već do poluvremena uspjeli da preokrenu, golovima u 25, 41. i 45. minutu. Nakon goleade u prvom poluvremenu, u nastavku su mreže mirovale.

Borusija iz Dortmunda je teže od očekivanog došla do pobjede protiv norveškog Oda u gostima. "Milioneri" su na sjajan način otvorili novu sezonu u Bundesligi, ali su se umalo obrukali u Evropi (doduše jesu u prvih 20-ak minuta meča).

Dortmund je za 22 minuta igre primio tri gola, nerealnih 3:0 stajalo je na semaforu, a srećom po njemački tim Obemejang je smanjio do odlaska na odmor. U drugom poluvremenu Borusija je krenula silovito, a Norvežani nijesu uspjeli da odole napadima iskusnijeg i mnogo kvalitetnijeg rivala i naprave senzaciju.

Kagava je smanjio na 2:3 već u drugom minutu nastavka, Obemejang je izjednačio svojim drugim golom na meču, a pobjedu timu iz Dortmunda donio je Mhitarijan pet minuta prije kraja meča.

Novi trener ekipe iz Dortmunda, Tomas Tuhel, imao je sjajan debi u Bundesligi, ali u Evropi umalo da se obruka.

Fenerbahče je golom Robina van Persija slavio na gostovanju grčkom Atromitosu i ima kapitalnu prednost pred revanš iako turski tim nije igrao na nivou na kojem se to od njega očekuje.

Engleski Sautemton je remizirao 1:1 sa danskim Mitjlandom i razočarao svoje navijače, Ajaks je golom Milika iz penala minimalno slavio u duelu s češkim Jablonecom, dok je norveški Rozenborg praktično obezbijedio učešće u grupnoj fazi LE, pošto je sa 3:0 savladao Steauu u Bukureštu.

U grupnu fazu jednom nogom zakoračio je i Leh iz Poznanja, koji je na svom terenu bio ubjedljiv protiv mađarskog Videotona (3:0), Bordo je na stadionu 'Šaban-Delmaš' minimalcem trijumfovao protiv Kairata, golom Hazrija u 27. minutu, kao i tim koji je eliminisao našeg šampiona Rudara u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Karabag iz Azerbejdžana, koji je bio bolji od Jang Bojsa.

Najubjedljiviji trijumf ostvario je PAOK. Grčki tim je apsolutno opravdao ulogu favorita protiv Bronbija i mrežu Danaca napunio do vrha (5:0), a najviše golova, uz duel u Norveškoj izmešu Oda i Borusije, viđeno je u pobjedi Krasnodara nad Helsinkijem (5:1). Zanimljivo, ruski klub je prvi gol iz igre postigao u 61. minutu za vođstvo od 4:1, pošto su dva od prva tri gola postignuta iz penala, a prvi je bio autogol.

Sve revanš utakmice plej-ofa za Ligu Evrope igraju se narednog četvrtka.

Evo i kompletnih rezultata prvih utakmica četvrtog kola kvalifikacija za Ligu Evrope:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније