Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ b92 ]

18. 04. 2023. 09:05 >> 09:07

U BARSELONI

Obavljena transplatacija pluća pomoću robota

U bolnici u Barseloni transplantacija pluća se obavlja pomoću pionirske tehnike sa robotom i novog pristupnog puta koji više ne zahtijeva odvajanje rebra i otvaranje grudnog koša, saopštili su danas stručnjaci sa te klinike.

Hirurzi u univerzitetskoj bolnici "Val d'Hebron" u Barseloni koristili su robot sa četiri ruke nazvan "Da Vinči" da se presječe mali dio pacijentove kože, tkiva i mišića za uklanjanje oštećenih pluća i ubacivanje novih, kroz rez od osam centimetara u donji dio grudne kosti, neposredno iznad dijafragme, objavio je Rojters.

Nova procedura je manje bolna za pacijenta zbog toga što se rana lako zatvara u odnosu na tradicionalnu metodu koja zahtijeva rez od 30 centimetara i veoma delikatan postoperativni period, rekli su medicinski stručnjaci.

"Vjerujemo da je to tehnika koja će poboljšati kvalitet života pacijenata, post-operativnog perioda i smanjiti bolove. Nadamo se da će se ova tehnika na kraju proširiti na više centara", rekao je novinarima šef Odjeljenja toraksalne hirurgije i transplantacije pluća u "Val d’Hebronu".

Taj pionirski postupak sa robotom do sada se koristio samo za liječenje karcinoma pluća.

Prema podacima španskog Ministarstva zdravlja, ta zemlja je globalni lider u transplantaciji organa, sa prosječno sedam donora i 15 transplantacija dnevno u 2022. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније