Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

05. 12. 2018. 22:02 >> 21:34

NAUČNICI TVRDE

Jedna mahovina ima isti efekat kao marihuana

Biohemičari iz Švajcarske dokazali su kako zdenčara, jedna od biljaka iz reda mahovnjača, na ljudski organizam može uticati jednako kao marihuana.

Naime, biljka koju na Novom Zelandu Maori već dugo koriste kao sredstvo za domorodačko liječenje sadrži perotetinen (PET), hemijski sastojak sličan tetrahidrokanabinolu (THC), ključnom psihoaktivnom spoju u marihuani.

Međutim, u rezultatima istraživanja nedavno objavljenima u časopisu "Science Advances", otkrili su kako bi zdenčara mogla biti znatno pogodnija za medicinsku upotrebu od marihuane.

Upoređivanjem PET-a i THC-a, shvatili su da PET djeluje slično kao THC, jer se veže s kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2, ali je njegov nivo deset puta manji.

Veže se i sa receptorima za raspoloženje serotoninom i dopaminom, ali tek u mnogo većoj koncentraciji.

Za razliku od THC-a, PET smanjuje nivo protivupalnih molekula, pa se pretpostavlja da bi rezultirao manjim brojem nuspojava i da bi konkretnije djelovao na smanjenje bolova.

"U direktnm poređenju, mislim da je PET kvalitetnija verzija THC-a”, zaključio je Jorg Gertič, voditelj istraživanja.

Budući da nema jake psihoaktivne uticaje, zdenčara bi farmaceutima i zakonodavcima izvjesno mogla biti prihvatljivija od kanabisa, ali na to će morati da se pričeka, jer bi ozbiljnija proučavanja mogla da traju barem desetak godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније