Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

23. 06. 2018. 10:13 >> 10:06

NOVO ISTRAŽIVANJE

Antibiotici mogu biti štetni po zdravlje

Djeca i odrasle osobe koje uzimaju pet najčešće prepisivanih antibiotika mogu da imaju veće šanse za dobijanje kamena u bubregu, od onih koji ne uzimaju te ljekove, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su utvrdili da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 mjeseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu.

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida, prenosi Net.hr.

“Bez sumnje antibiotici su spasili milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posljedica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posljedice", rekao je dr Gregori Tejzen, iz dječje bolnice u Filadelfiji, a koji se nalazi na čelu istraživačkog tima ove studije.

Napominje da, ipak, ti rezultati ne sugeršu da te antibiotike ljekari ne bi trebalo da prepisuju kada je to potrebno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније