Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 05. 2018. 07:13 >> 09:34
5

STRUČNJACI ZA PORTAL

Kreatin i protein samo u propisanim dozama

Mladi u Crnoj Gori od suplemenata za vježbanje najviše koriste proteine i kreatin, koji povećavaju mišićnu masu i performanse, ali se moraju uzimati u propisanim dozama kako bi se izbjegle posljedice po zdravlje, prije svega bubrege i jetru, kazali su za Portal RTCG specijalista higijene i dijetolog dr Snežana Barjaktarović Labović i fitnes trener Obrad Radović. Oni su objasnili da ih mogu konzumirati i i rekreativci, ali da su ipak ishrana i hidratacija ključ za dobre rezultate u vježbanju.

 

Fitnes trener Obrad Radović za Portal RTCG je naglasio da, po njegovom iskustvu, mladi u Crnoj Gori koriste suplemente za vježbanje i više nego što bi trebalo, muškarci nešto češće od žena.

“Kada se govori o suplementima, uvijek se u tim razgovorima spomenu protein i kreatin. Naime, protein bi trebalo do koriste ljudi koji nemaju dovoljnu količinu unosa istog na dnevnom nivou. Prava doza proteina može da ubrza oporavak i da brže dovede do napretka u mišićnoj masi, ali imajte u vidu da za to nije potreban samo protein”, istakao je on.

 Specijalista higijene i dijetolog dr Snežana Barjaktarović Labović istakla je za Portal RTCG da svako ko se bavi sportom mora da misli na način ishrane, te da su istraživanja koja se bave efikasnošću suplemenata nerijetko kontradiktorna.

 

Kreatin i proteini bezbjedni ako se pravilno koriste

"Suplementi koji definitivno poboljšavaju performanse su kreatin, bikarbonati i kofein. Ipak, treba uzeti u obzir da je svaki organizam poseban, te kod nekog daju bolje, a kod nekog nešto lošije rezultate - stvar je individualna", naglasila je ona.

Barjaktarović Labović je kazala da kreatin i protein u prahu utiču pozitivno na rast mišićne mase, ali da ih treba uzimati po preporuci stručnog lica.

“Važno je napomenutu da protein i kreatin spadaju u `A` grupu suplementa, koji su, uz nadzor, bezbjedni za korišćenje", objasnila je ona.

Barjaktarović Labović i Radović naglašavaju da je izuzetno važno da se suplementi uzimaju u propisanim dozama, te da njihovo dugo korišćenje u pretjeranim količinama može izazvati probleme s bubrezima i jetrom.

 

Od kreatina praviti pauze

Radović smatra da kreatin treba koristiti u periodima kada se radi snaga, a ne preko cijele godine.

“Moj savjet je da se uzima četiri sedmice, nakon čega slijede četiri nedjelje pauze - ne zbog toga sto je štetan, već jer tijelo samo pravi kreatin i ako ga budete previse unosili u obliku suplementacije moze dovesti do smanjenja prirodne proizvodnje”, objasnio je fitnes trener.

Placebo efekat

Kako je napomenuo,  od suplemenata često se koriste i glutamini, aminokiseline, razne vrste "preworkout"-a (supstance koje se uzimaju prije treninga), kao i vitamini i minerali.

"Moje mišljenje, kao i mišljenja mnogih trenera, koji su mnogo duže u svijetu fitnesa od mene, je da mali broj tih suplemenata funkcioniše, u većini slucajeva je placebo efekat", smatra Radović.

Ishrana, ipak, najbitnija 

Ljekarka je navela da rekreativci mogu koristiti suplemente, ali da je, ipak, najvažnije hidriranje organizma i uravnotežena ishrana, jer, bez njih, suplementi neće dati željeni efekat.

"Ako hoćete da imate kvalitetan mišić, koji do 75 odsto čini voda, onda, logično, morate da budete hidrirani. Imala sam prilike kroz posao da često vidim sportiste koji su dehidrirani. Jednostavan test za to da li unosite dovoljno vode u organizam je boja urina - ako je tamna znači da je ne pijete dovoljno", istakla je Barjaktarović Labović.

Ona je kazala da je za sportiste izutezno važna rezerva glikogena, koju obezbjeđuje kroz ishranu.

"Koliko sportista napravi dobre rezerve glikogena, to je izdržljiviji i jači. Bira se hrana prije i poslije treninga - pred vježbanje je najbolje jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom, a nakon obrok bogat proteinima kako bi se mišič izgradio kako treba i ugljenim hidratima koji imaju visok glikemijski indeks, kao što su banana ili sok od paradajza", naglasila je Barjaktarović Labović.

Za rekreativce suplementi kao dopuna odbroka

Radović je poručio da rekreativci imaju potrebu za suplementima, jer, često, zbog svakodnevnih obaveza, jedu hranu koja ima slabe hranjive vrijednosti, što znači da nečim treba da dopune obroke.

"Da se razumijemo, ja sam trener, a ne nutricionista, i samo mogu da savjetujem uzimanje suplementacije svim rekreativcima i sportistima kako bi postigli napredak u zdravlju i izgledu. Pravilna i izbalansirana ishrana igra ključnu ulogu, stari nijesu pogriješili kada su rekli da zdravlje na usta ulazi. Ona je 50 odsto svake transformacije i napretka - ne mozete očekivati da ćete skinuti kilograme ako samo idete na trening, a poslije prekršite sva moguća pravila ishrane", kazao je fitnes trener.

Steroidi - nedozvoljeni i opasni

On se osvrnuo i na upotrebu steroida, naglasivši da su u pitanju nedozvoljena sredstva, čija je prodaja krivično djelo.

"Imaju mnogo loših strana i nikako ne savjetujem nikome da uzima. Da bi koristili steroide morate da imate znanje ljekara da biste znali šta sve treba da uzmete uz to, kako ne bi doslo do katastrofe!", poručio je Radović.

Filip Rakonjac

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније