Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

P.R. [ Beta ]

17. 04. 2024. 16:30 >> 16:30
Čitaj mi:

ODBIJENA REGISTRACIJA

"Pablo Eskobar" ne može da bude zaštitni znak u EU

Opšti sud EU odbio je 17. aprila zahtjev za registraciju imena Pablo Eskobar kao zaštitnog znaka jer se povezuje s trgovinom drogom i organizovanim kriminalom i bila bi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima i moralnim standardima.

Sud je time potvrdio raniju odluku Kancelarije EU za intelektualnu svojinu (EUIPO), koja je odbila da prihvati registraciju jer je ime Eskobara i ono što evropska javnost povezuje sa njim suprotno vrijednostima EU.

Portorikanska kompanija povezana sa Eskobarovom porodicom podnijela je u septembru 2021. zahtjev za registrovanje imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa kao zaštitnog znaka za robe i usluge u EU.

U zahtjevu se tvrdilo da su imena kao što su Boni i Klajd, Al Kapone i Če Gevara već registrovana kao trgovačka oznaka EU i da je "Pablo Eskobar, zbog svojih mnogih dobrih djela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska ličnost u mejnstrim popularnoj kulturi".

Eskobar, ubijen 1993. godine, bio je vođa zloglasnog Medeljinskog kartela i tokom višedecenijske trgovine narkoticima postao je jedan od vodećih svjetskih kokainskih narkobosova i jedan od najbogatijih ljudi svijeta.

"EUIPO je odbio zahtjev za registraciju na osnovu toga što je znak u suprotnosti s javnom politikom i prihvaćenim moralnim principima", navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije i dodaje da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti jer je ona najviše upoznata s Eskobarom zbog veza Španije i Kolumbije.

Prema sudu, "razumni Španci, sa prosječnim pragom osjetljivosti i tolerancije", koji dijele evropske vrijednosti, "ime Pabla Eskobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjama koje su proistekle iz toga".

Opšti sud je naveo da "osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije povrijeđeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, u Španiji se u javnosti doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za brojne zločine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније