Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

BIRN [ M.V. ]

18. 02. 2024. 11:55 >> 11:55
Čitaj mi:

STVARAOCI IZ CRNE GORE

Crnogorski trio iz dnevne sobe osvojio svijet video-igara

Za kreiranje video-igara nijesu potrebna značajna finansijska sredstva budući da se sve može uraditi sa prosječnog računara u dnevnoj i spavaćoj sobi, kazao je u intervjuu za BIRN crnogorski dizajner video-igara Mišo Vukčević.

Vukčević je multimedijalni umjetnik sa fokusom na inovativno u domenu vizuelnog stvaralaštva i glavni tvorac i dizajner crnogorske video-igre Bleak Faith: Forsaken (Sumorna vjera: Odbačeni). Igra je objavljena 10. marta 2023. godine kao prva crnogorska PC igra na Steam-u, najvećoj digitalnoj distribucionoj platformi za PC video-igre.

Iza projekta nije stajao nijedan veliki studio, već tročlani tim koji su sačinjavali Mišo, njegov brat Rade i programer Mirko Stanić.

"Jedini ključni instrument je čvrsta i jasna vizija koja vas gura naprijed, željeli vi to ili ne, da osvojite nepoznato", kazao je za BIRN Mišo Vukčević.

Bleak Faith: Forsaken je horor RPG (igra uloga) koja se igra iz trećeg lica u otvorenom svijetu u kojem igrači imaju ulogu jednog od Odbačenih, posljednje odbrane čovječanstva protiv sve većih užasa Omnistrukture.

Igra je ostvarila veliki uspjeh i veoma je popularna, naročito na globalnoj alternativnoj gejming sceni.

Vukčević objašnjava da su, uprkos nekim negativnim komentarima, kritike uglavnom pozitivne, a igrači zadovoljni.

"U početku je bilo turbulentno, ali to je normalno jer čak i veći, iskusniji studiji prolaze kroz slične situacije. Zapravo, važno je kako mi reagujemo na turbulencije i kritike nastavljajući da se trudimo i radimo sve do danas", kazao je on.

Kreiranje video-igara na Balkanu nije novo. Legendarnu video-igru Serious Sam: The First Encounter, objavljenu 2001. godine, koja je ostvarila veliki uspjeh kod igrača i kritičara, napravio je Croteam, koji je zajedno sa drugim hrvatskim razvojnim timom Gamepires, objavio igru Scum 2018, koja je takođe prodata u nekoliko miliona primjeraka.

U Srbiji, kompanija Nordeus ostvarila je izvanredan uspjeh sa video- igrom Top Eleven Football Manager.

Međutim, uprkos popularnoj e-gejming industriji, Crna Gora nema puno iskustva u razvoju video-igara.

Pojedini autori iz Crne Gore rade u velikim kompanijama i zaduženi su za pravljenje mapa, rekvizita i slično. Međutim, nijedan crnogorski studio nije nezavisno razvio neku igru. Kreirane su samo dvije male igre za mobilne telefone.

 

Mada je Vukčević bio stipendista Davidson koledža u Americi i predavao na Drexel-u, Unreal Engine-u i MIT-u, on tvrdi da mu u tehničkom smislu obrazovanje nije pomoglo.

"Kreiranje igara je i dalje nova oblast koju je teško pronaći u bilo kojem američkom nastavnom programu, a škole koje ga imaju obično nijesu dovoljno fokusirne da uče studente o produkciji", kazao je on.

"PC igra se oslanjala na ideju stripa koji sam nacrtao na početku procesa. Postalo je jasno da video-igre kao medij nude mnoge dimenzije koje ne mogu biti ostvarene na bilo koji drugi način, i tu se dogodio prvi korak ka nečemu novom", dodao je on.

Sljedeći cilj – Playstation Store

Bleak Faith: Forsaken je trenutno jedino dostupna na personalnim računarima, ali Vukčević naglašava da planiraju da je predstave na većoj platformi, PlayStation Store.

"Osim toga, u međuvremenu se nastavlja usavršavanje i poliranje projekta, a već je počela predprodukcija za sljedeći projekat, koji je još uvijek u konceptualnoj fazi, ali primjenjuje sve do sada naučene lekcije", kazao je Vukčević.

Bleak Faith: Forsaken je zaživio zahvaljujući uspješnoj kampanji na globalnoj „crowdfunding“ platformi za finansiranje, Kickstarteru, gdje je prikupljeno preko 30.000 eura. Uslijedile su i druge dotacije, među kojima Vukčević ističe fond organizovan od strane Creative Montenegro u okviru Ministarstva kulture koji im je omogućio određenu udobnost u tehničkom smislu.

Međutim, proces objavljivanja igre nije išao glatko. Vukčević je upozorio na izazove sa kojima se crnogorski tim susrijetao na svakom koraku od prvog dana, ističući da je igra kreirana bez publike ili mimo pažnje javnosti. Međutim, gejming tim se držao svoje vizije uz podršku Vukčevićevih roditelja.

"Bilo je potrebno dosta strpljenja jer nijesmo imali nikoga da nas savjetuje ili od koga da učimo. Sve smo ostvarili kroz mnoge interne pokušaje i eksperimente. Od osmišljavanja koncepta do globalnog izdavanja, sve smo uradili sami i shvatili da je to nenormalno delikatan proces koji zahtijeva stalni fokus i balansiranje", objašnjava Vukčević.

"Činjenica da je igra objavljena na Steam-u je nebitna jer ovo nije trka koja ide od univerzalne tačke A do tačke B. Važnije mjerilo je to što nas naša tačka B sve stavlja na svjetski radar, a mnogo veći studiji i kompanije nijesu uspjeli u tome iz više pokušaja, sa mnogo većim budžetima i mnogo više developera", kazao je on.

U gejming timu, Vukčević se fokusirao na stvaranje svijeta u igrama, mitologiju, LoRA modele (Low-Rank Adaptation Models), i unapređivanje grafike video-igre, dok su inspiraciju našli u strmim planinama Crne Gore.

Bleak Faith: Forsaken uključuje nekoliko žanrova u jednom jer se, kako tvrdi Vukčević, nije mnogo bavio kategorizacijom vizije. Akcija se odvija u prostranoj arhitektonskoj strukturi koja je izgrađena autonomno.

Značajnu ulogu igra muzika, koju je uradio Mišov brat Rade, koji je kompozitor PC igre.

"Muzika ovdje igra ulogu kao glavni lik jer bez riječi evocira sve emocije i atmosferu tih sistema i likova koji žive u njima. Igra nema puno riječi i malo toga je objašnjeno, stoga je muzika idealan jezik kojim svijet komunicira sa publikom“, kazao je Mišo Vukčević.

Sljedeći cilj – Playstation Store

Bleak Faith: Forsaken je trenutno jedino dostupna na personalnim računarima, ali Vukčević naglašava da planiraju da je predstave na većoj platformi, PlayStation Store.

"Osim toga, u međuvremenu se nastavlja usavršavanje i poliranje projekta, a već je počela predprodukcija za sljedeći projekat, koji je još uvijek u konceptualnoj fazi, ali primjenjuje sve do sada naučene lekcije", kazao je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније